Agris.cz - agrární portál

Nižší úroda hroznů v Česku mírně sníží rozpočet Vinařského fondu

1. 12. 2010 | ČTK

Vinařský fond bude v příštím roce hospodařit s nižším rozpočtem než v posledních osmi letech. Důvodem je letošní nízká úroda hroznů na Moravě. Na podporu českého vinařství a vinohradnictví tak bude mít fond příští rok 70 milionů korun, zatímco letos hospodařil s 80 miliony Kč. Fond chce přesto podpořit více akcí. ČTK to dnes řekl předseda rady fondu Milan Venclík.

"Příjmy fondu z prodejů vína z českých hroznů (ročně kolem 30 milionů Kč) se vinou nižší produkce sníží, ale nepředpokládáme drastický pokles. Pokud by ale neúroda pokračovala v příštích letech, byl by to ale velký problém," uvedl. Letošní úroda hroznů na Moravě byla podle něj zhruba o polovinu nižší než loni. Vinaři sice mají ještě zásoby, a to zejména u přívlastkových vín, jejich objem ale nelze přesně vyčíslit.

Fond rok od roku financuje více akcí na podporu moravského a českého vína. "Letos jsme podpořili asi 400 vinařů, obcí nebo sdružení pořádajících vinobraní, soutěže, košty i vydávání knih. Vyplatili jsme jim 12 milionů Kč, i když plán byl jen deset milionů korun," řekl ředitel fondu Jaroslav Machovec. Pro příští rok je vyčleněna suma 15,7 milionu Kč. Kultura těchto akcí se výrazně zlepšuje, dodal.

Osm let fungující Vinařský fond významně podporuje také účast vinařů z ČR na výstavách a soutěžích v Evropě i Česku. Vydává na to stabilně ročně kolem tří milionů korun. "Podle úspěšnosti na soutěžích se ČR ve srovnání se všemi světovými vinařskými zeměmi pohybuje na páté šesté příčce, což je obrovský úspěch," řekl ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Vína z Česka se podle něj dostala do celého světa a jsou velmi úspěšná. To se odráží v sebevědomí vinařů a celkově nabývá obor velké vážnosti, dodal. Fond také podporuje export do okolních zemí, zejména při společných expozicích v Londýně, Düsseldorfu a na Slovensku.

Aktuálním historickým úspěchem je fakt, že mezi tisícovkou nejlepších světových vín je 35 produktů z ČR. Zveřejnila je francouzská publikace 1000 Vins du Monde, která je populární jako francouzský gastronomický průvodce světovou gastronomií Michelin.

Fond také podporuje každoročně 14 miliony korun logo Vína z Moravy, Vína z Čech. Příští rok bude tato suma mírně snížena, ale do subvencí prodeje nápojů v maloobchodu půjde stejně jako letos.

Díky podpoře českého vinařství a vinohradnictví se za osm let zvýšila spotřeba vína v ČR ze 14 litrů na více než 19 litrů na hlavu a rok. Průměr EU je 27 litrů. Podle Machovce se může ČR k této hranici také přiblížit. "Nerostou jen moravská vína, ale veškerá česká. Prostředky fondu tomu výrazně pomáhají," dodal. Češi směřují podle Machovce stále k vyšší kvalitě a víno už pít umí a chtějí.


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:31