Agris.cz - agrární portál

Čeští včelaři získají z rozpočtu a EU za tři roky přes 200 mil.Kč

1. 12. 2010 | ČTK

Čeští včelaři mohou v následujících třech letech získat více než 200 milionů korun z Evropské unie i státního rozpočtu. Vláda dnes schválila nařízení, podle kterého jim stát z rozpočtu dorovná dotace v přepočtu téměř 102 milionů korun, které na podporu včelařů již v červenci schválila Evropská unie. Dotaci lze využít například na obnovu včelstev, boj proti nemoci varroáze či nákup přístrojů a zařízení.

Ve srovnání s letošním rokem podpory v letech 2011 až 2013 vzrostou. Pro letošek je v rozpočtu schváleno čerpání 27,7 milionu korun, stejnou částku včelaři získají z unijního rozpočtu. V příštím roce by se dotace od státu měly zvýšit na 33 milionů korun, v roce 2012 dále vzrůst na 34 milionů, v roce 2013 pak na 34,75 milionu Kč. Shodnou částkou jako stát chovatelům včel v každém roce přispěje také EU.

Následující tříleté období bude u tohoto programu již třetí za sebou, objem finančních prostředků se podle ministerstva zemědělství stále zvyšuje. Nově program podpoří také začínající včelaře, kteří si z dotací budou moci pořídit nové úly. Podle dřívějšího vyjádření tajemníka Českého svazu včelařů (ČSV) Miroslava Peroutky se tuzemským chovatelům včel daří z programu čerpat maximálně a v posledních dvou letech jejich zájem o dotace převyšoval finanční limit.

Počátkem července Evropská komise schválila program na propagaci medu, který má celkovou hodnotu přes jeden milion eur (zhruba 25 milionů Kč). Z unijních peněz na něj ČSV získá polovinu.

Podpora včelařství je v posledních letech každoročně také součástí takzvaných národních podpor. Ze státního rozpočtu mají v jejich rámci včelaři letos získat 70 milionů korun.

Čeští včelaři loni na podzim zazimovali 497.000 včelstev, o 36.000 více než předloni. Bylo to ale méně než před epidemií nemoci varroáza, která zdecimovala domácí chovy na přelomu let 2007 a 2008.

Vědecké výzkumy ukazují, že počty včel ve světě v posledních letech rapidně klesají. V některých zemích EU klesl počet včelstev až o 50 procent. K záchraně evropských včelstev, která jsou ohrožována klimatickými změnami, pesticidy a novými nákazami, opakovaně vyzval i Evropský parlament. Podle něj jsou tři čtvrtiny potravinové produkce v unii závislé na včelách a čtyři z pěti zelenin vypěstovaných v Evropě jsou závislé na opylování. Rostoucí podpory včelařům jsou podle Peroutky signálem, že si Brusel nutnost významu včel pro člověka uvědomuje.


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 17:14