Agris.cz - agrární portál

Vánoční cukroví lze ještě stále objednat

1. 12. 2010 | Denik.cz

Vánoční cukroví nejde podle cukrářů na odbyt jako dříve. Trh totiž zahltilo téměř o polovinu levnější pečivo z Polska.

Většina zákazníků se po vyzkoušení krásně nazdobených, ale tvrdých sušenek, zase zřejmě vrátí zpět k tradiční české chuti, i když už ne letos. Některé výrobny již objednávky sice nepřijímají, nakoupit vanilkové rohlíčky a další vánoční dobroty ale stále není problém.

Vyšší ceny

„My přijímáme objednávky ještě dva dny před Vánoci,“ uvádí například prodavačka v Pekařství Malinová, které má v Plzni tři své pobočky u vlakového a autobusového nádraží.

Ještě čtrnáct dní si mohou zájemci objednávat směs deseti druhů z cukrárny Evžena Samka na rohu ulic Slovanská – Suvorovova. „Cenu jsme oproti loňsku museli zvednout, ale jen o deset korun na kilo, přidávali jsme totiž peníze cukrářkám. Nyní tedy kilo směsi vyjde na 300 korun,“ vysvětluje Samek.

Zboží z Polska

Zájem o vánoční cukroví je prý opět o něco menší. „Klesá rok od roku, trh zaplavuje polské zboží, které je mnohem levnější. Není ale k jídlu. Zákazníci, kteří jej vyzkoušeli vloni se nám letos naštěstí vrátili, jsou to totiž jen krásně nazdobené sušenky, nechutnají dobře,“ říká Samek. Sám si zakládá na tradičních rodinných receptech a pravých ingrediencích bez náhražek. „V současnosti pečeme už jen 200 nebo 300 kilo cukroví, před deseti lety to bylo jednou tolik,“ doplňuje majitel cukrárny.

Na polskou konkurenci si stěžuje také Vlasta Václavíková, majitelka plzeňské cukrárny U Marka. „Věřím, že se lidé vrátí, až ochutnají, jaké je, ale v tuto chvíli nám zákazníky bere. Pečeme sice stále stejné množství, teď před Vánoci dvě tuny cukroví, to když si představíte, že jeden kousek váží pár deka, je to na kusy obrovské množství. Ale zákazníků máme stále více, jen si méně objednávají,“ popisuje situaci Václavíková.

Konkrétnější objednávky

Zákazníci si totiž nyní vybírají. „Dříve si vzali klidně deset kilo a bylo jim skoro jedno, co tam bude. Nyní si objednávají po kilech a přesně říkají jaké druhy chtějí,“ říká Václavíková. Cena cukroví se U Marků pohybuje od 370 do 560 korun za kilogram. Oproti loňsku museli kvůli vyšším nákladům zvednout také cenu, a to o deset procent. „Nejvíc stojí výrobky s ořechy. Vlašské ořechy totiž strašně podražily. Lidé si nejraději objednávají klasiku, linecké slepované a vanilkové rohlíčky,“ říká Václavíková. V současnosti už žádné objednávky nepřijímá, zájemci ale mohou padesát druhů cukroví zakoupit přímo v cukrárně ve volném prodeji od 12. prosince.


Zdroj: Denik.cz, 1. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:36