Agris.cz - agrární portál

Češi pijou málo mléka, změnit to má projekt Bíle plus

2. 12. 2010 | Zemědělský svaz ČR

Zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků v Česku má za cíl projekt Agrární komory (AK) s názvem Bílé plus. Tříletá propagační kampaň, jejíž náklady přesahují devět milionů korun, odstartovala v říjnu. Projekt je financován z prostředků Evropské unie i národních zdrojů. Na tiskové konferenci jej představili zástupci AK a ministerstva zemědělství.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice v dlouhodobém horizontu klesá. Například spotřeba másla klesla od roku 1989 o 50 procent.

Projekt je z poloviny financován z unijních peněz, ze 30 procent na něj přispěje stát a pětinou Agrární komora, jejímiž členy je většina významných producentů mléka v ČR. Organizátoři kampaně chtějí, aby spotřeba mléka během tří let vzrostla alespoň o jedno procento ročně.

"O mléce se traduje spousta mýtů a pověr. Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky tyto pověry v populaci uvést na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Na webových stránkách www.bileplus.cz se lidé dočtou informace o mléce a dalších mléčných výrobcích. Projekt má také svůj profil na sociální sítí Facebook. Zde budou probíhat různé ankety a diskuse o mléku. Na internetu budou také zveřejňovány pozvánky na další aktivity, jako jsou ochutnávky mléka a různých mléčných výrobků.

"Ministerstvo zemědělství vítá informační projekt Bílé plus především ve smyslu možnosti využít evropských prostředků ke zlepšení marketingu a odbytu mléka a mléčných výrobků," uvedl náměstek ministra zemědělství Karel Tureček.

Celková spotřeba mléčných výrobků v Česku loni vzrostla přibližně o sedm kilogramů na 250 kilogramů na osobu, vyplývá z údajů Českomoravského svazu mlékárenského. Před 20 lety byla zhruba o deset kilogramů vyšší. Výroba tuzemských mlékáren přitom v uplynulém roce poklesla. Například sýry se ze stále významnější části dovážejí, zejména z Polska a Německa.

Češi za zbytkem Evropy zaostávají zejména v pití konzumního mléka. Jeho spotřeba sice loni vzrostla téměř o tři kilogramy na necelých 60 kilogramů na člověka, přes rostoucí trend však Češi pijí méně mléka, než činí celoevropský průměr. Ten se v původních členských zemích EU pohybuje kolem 90 litrů. Největšími pijáky mléka jsou mezi evropskými národy Finové se 170 litry za rok.


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 2. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:17