Agris.cz - agrární portál

Regenerátor

3. 12. 2010 | Euro

Královský pivovar Krušovice připravil vánoční speciál, příhodně nazvaný Regenerátor. Toto 15stupňové polotmavé pivo má o dva grády víc než běžný nejsilnější mok z Krušovic Staročeský malvaz. Po degustaci, které se server Euro.cz zúčastnil, lze potvrdit, že šlo o mimořádný zážitek.

Nasládlé pivo s plnou hořkostí chmele se vymyká z běžné produkce pivovaru. A lze je tedy příležitostně použít i jako moučník, což se zdaleka netýká jen zavilých pivařů. Bude se navíc prodávat jen ve vybraných pivnicích, jejichž seznam má být k nalezení na webu královského pivovaru.

Regenerátor si nezakládá jen na přírodně čistých tónech nezkalených chutí, jimiž se vyznačuje řadová produkce Krušovic, jejíž filozofií je naplnit základní poslání piva – hašení žízně. U Regenerátoru je tomu jinak.

Charakterizovat ho lze jako silnou tečku na konec. Jako základ dobré nálady by mohla posloužit například letošní novinka označovaná v Krušovicích za návrat ke kořenům. Poctivá desítka. „Poctivá proto, že její stupňovitost činí 10,2 procenta,“ vysvětlil její autor, sládek Tomáš Kosmák.

Pivovar živí také svého sommeliéra. Je jím Ondřej Koucký, který už má na svém kontě rozsáhlou chuťovou sbírku. Byť je jako zaměstnanec královského pivovaru nutně zaujatý, přece zůstává v našich poměrech raritou. Pivní sommeliérství u nás, ač je pivo mateřským mlékem národa, totiž zatím dlouhou tradici nemá.

A co Koucký vlastně dělá? Profesně odpovídá za receptury a řízení kvality. Ale poradí také, jaké pivo se k jednotlivým chodům hodí. V zásadě sleduje trend, aby pivo nepřerazilo chuť jídla. Nebo naopak. U výrazné chuti pivního sýra doporučuje podporu piva s plným tělem a silnou hořkostí. Například dvanáctku ležák.


Zdroj: Euro, 3. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:03