Agris.cz - agrární portál

Podle studie může být Afrika brzy nezávislá na potravinové pomoci

5. 12. 2010 | ČTK

Afrika může během jediné generace přestat být závislá na potravinové pomoci vyspělých států a naopak začít potraviny vyvážet. Ve své nejnovější studii to tvrdí profesor Harvardské univerzity Calestous Juma, který zároveň vyzývá africké prezidenty, aby z investic do zemědělství udělali jednu ze svých největších priorit, píše server BBC.

Juma představil své závěry shrnuté v knize The New Harvest (Nová úroda) na neformální schůzce prezidentů Tanzanie, Keni, Ugandy, Rwandy a Burundi. Ti se v Tanzanii sešli, aby diskutovali o možnostech zemědělské soběstačnosti v době klimatických změn.

Podle Jumy je africké zemědělství značně nevyvinuté a vyžaduje rozsáhlé investice do mechanizace, zavlažování nebo infrastruktury. Velký potenciál vidí profesor v geneticky modifikovaných potravinách, zemědělství by se také mělo soustředit na typicky africké plodiny nebo na cizokrajné plodiny, které jsou odolné vůči změnám klimatu. Africké zemědělství podle profesora v posledních 50 letech stagnuje i přesto, že kontinent oplývá hojností a skýtá dostatek úrodné půdy i lidských zdrojů. Afričtí prezidenti by si podle Jumy měli uvědomit, že zemědělství je v mnoha případech nejdůležitější součástí ekonomiky jejich země. "Zodpovědností každého afrického prezidenta je modernizovat ekonomii a to většinou znamená modernizaci zemědělství," uvedl Juma.

Zveřejnění studie dnes uvítali zástupci humanitárních programů, které se soustředí na různé zemědělské a potravinové projekty. Podle George Mukkatha, ředitele organizace Farm Africa, investuje většina vlád do zemědělství méně než deset procent z hrubého domácího produktu.

"Upozorňujeme na to již několik let," uvedl Mukkath, podle kterého musí politici "investovat tam, kde se nacházejí hladovějící".


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:08