Agris.cz - agrární portál

Monitoring bezpečnosti potravin v Hong Kongu

3. 12. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V centru pro bezpečnost potravin v Hong Kongu byly v srpnu 2010 provedeny chemické analýzy 3600 vzorků potravin a u 1800 vzorků byly provedeny mikrobiologické analýzy.

Z 1900 vzorků zeleniny a ovoce nevyhověly pouze dva – čili papričky a žampiony, které povolený limit kadmia (0,1 µg/kg) překročily na 0,25 a 0,28 µg/kg.

Z 500 vzorků masa, drůbeže a výrobků z nich byl pouze v jednom případě překročen limit (0,1 µg/kg) pro reziduum veterinárního léčiva enrofloxacin (0,289 µg/kg).

Ze 700 vzorků ryb a mořských živočichů bylo zjištěno několik případů překročení těžkých kovů a reziduí veterinárních léčiv. V jenom případě mečouna bylo zjištěno 0,99 µg/kg rtuti (limit je 0,5 µg/kg) a u jedné hřebenatky a jednoho kraba, bylo zjištěno 3,02 resp. 4,2 µg/kg kadmia. U tří sladkovodních ryb byla nalezena nepovolená malachitová zeleň (0,0055 – 0,19 µg/kg).

V devíti z tisíce mléčných výrobků byla zjištěna nadlimitní bakteriální kontaminace.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 3. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 01:21