Agris.cz - agrární portál

Zemědělci z nových států EU schválí postup pro jednání v Bruselu

3. 12. 2010 | ČTK

Zástupci nevládních zemědělských organizací nových členských států Evropské unie mají dnes v Brně schválit deklaraci, která určí jejich společný postup při vyjednáváních v Bruselu o podobě společné zemědělské politiky po roce 2013. V návrhu, který má ČTK k dispozici, odmítají dvojkolejnost společné zemědělské politiky unie a požadují férové a jednotné dotace pro všechny členské státy.

Dvoudenní jednání zemědělců z ČR, Slovenska, Litvy, Lotyšska, Polska a Maďarska začalo ve čtvrtek. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby je reakcí na vyjádření Evropské komise, která v druhé polovině listopadu představila v hrubých obrysech návrh reformy společné zemědělské politiky od roku 2014. Podle EK by za tři roky měl skončit současný systém zemědělských dotací, který diskriminuje farmáře z nových států EU. Výkonný orgán EU sice nenavrhl zcela jednotnou sazbu pro všechny státy, chce ale každému farmáři zaručit, že nedostane méně než určitě procento z průměrné sazby pro celou unii.

V současnosti mají třeba zemědělci v Řecku, které je v EU delší dobu, mnohem výhodnější podmínky než jejich kolegové z Lotyšska či jiných nových států, které vstoupily do EU po roce 2004. Cílem zemědělců z nových členských států je podle návrhu deklarace dosáhnout "srovnatelné úrovně přímých plateb v rámci celé EU od 1. ledna 2014".


Zdroj: ČTK, 3. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:05