Agris.cz - agrární portál

Drobil definitivně pohřbil Bursíkovy plány na vratné PET lahve

3. 12. 2010 | Mladá fronta Dnes

Lobby výrobců nápojů a obchodníků dosáhla svého. Roky příprav na zálohování umělohmotných nápojových obalů končí definitivně v koši. Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) nehodlá nijak dál pokračovat v plánech, které začal na ministerstvu Martin Bursík (SZ). "Zálohování je strašná hloupost, ničemu se tím nepomůže," uvedl Drobil v rozhovoru pro MF DNES.

V praxi to znamená, že lidem nehrozí, že by museli schovávat například prázdné PET lahve či plechovky a pak je nosit zpět do obchodů. Také však výrazně klesá šance na to, že by se razantněji zvýšil objem vytříděného odpadu.

Podle Drobila nejsou zálohy potřeba, protože se už lidé naučili třídit. I když zdaleka ne na sto procent. "Myslím, že až nastoupí ještě mladší ročníky, které jsou na třídění zvyklé, nebudou zálohy potřeba," dodal Drobil.

Plán na zálohování PET lahví postupně nabíral zpoždění, zvláště po odchodu Bursíka z ministerstva. Teď je definitivně u konce.

Ministerstvo argumentuje i studiemi, které si nechalo na zálohování udělat. Ty neprokázaly příznivý dopad záloh na životní prostředí, naopak potvrdily finanční náročnost. Radost z toho mají především výrobci obalů a nápojů, kteří dlouhodobě brojí proti zálohám existujícím v řadě zemí. Podle výrobců by totiž stouply výrazně náklady, které by museli nakonec stejně zaplatit zákazníci. Češi jsou přitom na zálohy dlouhodobě zvyklí, zejména díky lahvovému pivu.

Statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven však ukazují, že pivaři leniví a postupně se od skla odklánějí k plastovým obalům či plechovkám. Například letos v pololetí objem piva v PET lahvích narostl o 229 procent, stále však do plastu putuje jen asi 1,5 procenta u nás uvařeného piva.

PET lahve: Jediné obaly, které mají v době krize úspěch

Některé pivovary jsou podle svých slov samy překvapeny úspěchem PET lahví. "Je to jediný druh obalů, který v této době ekonomické stagnace vykazuje nárůst," upozorňuje Kateřina Eliášová z Heinekenu.

Například jedenáctky zlatopramenu se prodává už 70 procent v PET lahvi. "Kvalita piva, kterou z plastu pijete, je přesně taková, jakou do něj plníte," odmítá spekulace o špatném vlivu plastu Eliášová. Podle ekologů je však rozhodnutí nezálohovat další obaly krokem špatným směrem. "Ministerstvo tím pádem nemá zájem, aby klesalo množství odpadu," míní Ivo Kropáček z Hnutí Duha. Podle něj bez záloh nejde množství vytříděného odpadu už příliš zvýšit.

"Podíl recyklovaných obalů se musí zvýšit a zálohový systém by byl účinný nástroj," říká Bursíkův bývalý poradce Daniel Vondrouš, který zálohy připravoval. Ministerstvo životního prostředí však plánuje krok, který by měl třídění podpořit. Výrazně chce novým odpadovým zákonem zvýšit poplatky za skládkování.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 3. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 11:34