Agris.cz - agrární portál

Sběrači vyrazili sklízet hrozny na ledové víno. Teploměr ukázal minus 20 stupňů

6. 12. 2010 | Mladá fronta Dnes

Sběrači vína vyrazili na Znojemsku do dvacetistupňového mrazu. Z keříků odstřihovali hrozny, z nichž se vyrobí ledové víno. Na dvou hektarech vinice ve Stošíkovicích na Louce posbírali asi čtyři tuny hroznů odrůdy tramín.

"Kvalita suroviny byla vynikající," řekl Antonín Zatloukal, výrobní náměstek společnosti Znovín Znojmo, která ledové víno vyrábí.

Pro sběr ledového vína stanovuje zákon jako minimální sedmistupňový mráz. Podle Zatloukala je lepších deset stupňů pod nulou po dva dny. Za tuto dobu hrozny dostatečně promrznou. Dnešních minus 20 si mimořádně pochvaloval.

Mráz zaručuje, že v hroznech zmrznou krystalky vody, které při lisování zůstanou v lisu. Z hroznů vinaři vytlačí jen velmi sladký hustý mošt, z nějž se pak víno vyrábí.

Hrozny musejí mít podle zákona minimální cukernatost 27 stupňů. "Než jsme hrozny na ledové víno nechávali, měly 24 stupňů. Bude to nádherná surovina," řekl Zatloukal.

Sběračům prý v přístupu do vinohradu nevadil ani sníh. Na trati U Tří dubů, kde vinice leží, ho bylo 15 až 20 centimetrů. Ani na hroznech nebyl na závadu, protože zůstal s odpadem v lisu.

O ledové víno je podle Zatloukala na trhu stabilní zájem, i když neplatí, že by se lahve prodávaly po tisících. "Možná se letos bude prodávat lépe, protože ledové víno letos dělal málokdo," uvedl.

Ledové víno patří společně s vínem slámovým mezi vinařské speciality.

Slámové víno vzniká z hroznů, jež byly minimálně po tři měsíce položeny na slámě nebo byly stejně dlouhou dobu pověšeny ve větrané místnosti. Roční produkce slámových a ledových vín v Česku se pohybuje v řádech tisíců litrů, což nedosahuje ani jednoho procenta z celkové výroby vína v zemi.

Ledové víno je výrazně sladké a aromatické a hodí se především k dezertům. Výtěžnost je asi jen dvaceti- až třicetiprocentní oproti lisování čerstvých hroznů. Tomu odpovídá také cena ledových vín, která se pohybuje od 300 do 700 korun za láhev o obsahu 0,35 litru.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 6. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 16:53