Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 6.12. 2010

7. 12. 2010 | Agris

Regionální potravina v příštím roce podle upravené metodiky

Nová metodika pro udělování značky Regionální potravina navyšuje počet soutěžních kategorií, naopak zkracuje dobu, po kterou budou smět výrobci oceněné potraviny zdobit logem Regionální potraviny. Pevně se stanovil počet členů hodnotitelských komisí i zastoupení partnerských a spolupracujících organizací. „Nová metodika počítá s rozšířením stávajícího počtu šesti kategorií na devět. Především z toho důvodu, že v kategoriích mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky a uzeniny a produkty z masa se letos přihlásil velký počet výrobků. Rozdělením kategorií více kvalitních regionálních specialit dostane šanci uspět v soutěži a spotřebitelé budou mít pestřejší výběr.“

Kontrola a certifikace biopotravin a ekologického zemědělství

Biopotraviny nejsou podvod, přestože jejich kontrola není dokonalá. Potvrdili na panelové diskusi přední tuzemští odborníci. Produkce biopotravin na ekologických farmách prochází dostatečnou kontrolou a spotřebiteli zaručuje, že produkty se značkou bio skutečně splňují vyšší environmentální standard. Převážně administrativní charakter některých kontrol biopotravin by měl být rozšířen o praktické odběry vzorků cizorodých látek, jejichž výsledky by měly být dostupné spotřebitelům. Dne 1.12. se v Praze uskutečnila panelová diskuse na téma kontrola a certifikace biopotravin, kde přední odborníci diskutovali problematiku kontroly ekologického zemědělství a biopotravin.

MZe chce malým farmářům změkčit podmínky prodeje potravin ze dvora

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) chce změkčit pravidla pro farmářský prodej potravin ze dvora, který považuje za velmi důležitý a potřebný. Pro malovýrobce platí stejně přísná pravidla na zpracování potraviny, například pokud jde o mléko na sýry a tvarohy nebo o maso na klobásy, jako pro velkozpracovatele. Ministerstvo chce v roce 2011 přijít s tím, aby se po vzoru Rakouska a Německa pro malé zemědělce změkčily normy tak, aby se dalo snadněji prodávat ze dvora, řekl dnes Fuksa v Plzni při zprovoznění tří mlékomatů, které budou jako první v ČR nabízet nápoj upravený šetrnou pasterací. „Nemá smysl vymýšlet vymyšlené, stačí se podívat za hranice, kde mají vedle kravína domeček a v něm prodávají báječné sýry.

Sběrači vyrazili sklízet hrozny na ledové víno. Teploměr ukázal minus 20 stupňů

Sběrači vína vyrazili na Znojemsku do dvacetistupňového mrazu. Z keříků odstřihovali hrozny, z nichž se vyrobí ledové víno. Na dvou hektarech vinice ve Stošíkovicích na Louce posbírali asi čtyři tuny hroznů odrůdy tramín. "Kvalita suroviny byla vynikající," řekl Antonín Zatloukal, výrobní náměstek společnosti Znovín Znojmo, která ledové víno vyrábí. Pro sběr ledového vína stanovuje zákon jako minimální sedmistupňový mráz. Podle Zatloukala je lepších deset stupňů pod nulou po dva dny. Za tuto dobu hrozny dostatečně promrznou. Dnešních minus 20 si mimořádně pochvaloval. Mráz zaručuje, že v hroznech zmrznou krystalky vody, které při lisování zůstanou v lisu. Z hroznů vinaři vytlačí jen velmi sladký hustý mošt, z nějž se pak víno vyrábí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 7. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 20:56