Agris.cz - agrární portál

Podíl nekvalitního burčáku vzrostl

7. 12. 2010 | E15 on line

Menší úroda hroznů i jejich nižší kvalita zřejmě způsobila, že část výrobců burčáku si více než loni pomáhala při výrobě a prodeji nedovolenými způsoby. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos od srpna do konce listopadu odebrali padesát vzorků, z poloviny dosud vyhodnocených jich nevyhovělo deset.

„Větší množství zachycených nevyhovujících vzorků může být způsobeno nejen letošní špatnou úrodou, ale také tím, že potravinářská inspekce své kontroly v tomto roce zacílila mnohem důrazněji na kontrolu geografického původu. Taktéž to bylo vylepšením laboratorních postupů,“ řekla deníku E15 mluvčí inspekce Romana Kadaňková.

Jako burčák může být označován pouze nápoj vyrobený z tuzemských hroznů. Pokud se použijí hrozny ze zahraničí, musejí výrobci nápoj označovat jako „částečně zkvašený hroznový mošt“. Někteří vinaři přitom letošní nedostatek tuzemských hroznů nahrazovali právě jejich vyšším dovozem z Maďarska či Slovenska.

Z deseti vzorků, které dosud inspekce odhalila jako nevyhovující zákonu, byly čtyři označované jako burčák, ačkoli hrozny pro výrobu pocházely z dovozu. Dalších pět vzorků bylo závadných, neboť je výrobci ředili vodou. Jeden vzorek částečně zkvašeného hroznového moštu nevyhověl z důvodu vyššího obsahu etanolu z přidaného cukru.


Zdroj: E15 on line, 7. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 17:46