Agris.cz - agrární portál

Tisková zpráva Copa/Cogeca k návrhu komunikace EK k SZP po roce 2013

7. 12. 2010 | Zemědělský svaz ČR

Na jednání s belgickým předsednictvím, naléhali ministři zemědělství na nutnost udržet silný 1. pilíř SZP i do budoucna. Tato skutečnost je zcela nezbytná, má-li být zachován dostatek potravin a ekonomicky prosperující sektor zemědělské výroby.

Jednání vzešlo z diskuze k návrhu EK o budoucím vývoji SZP po roce 2013.President COPA Padraig Walshe ve svém vystoupení k předsedkyní paní Sabine Laruelle varoval,že: „ příjmy evropských zemědělců v posledním roce poklesly o 12% a další velké množství zemědělců přestává v sektoru zemědělské výroby podnikat, což je v neprospěch rozvoje venkova. Vzhledem k probíhajícímu kolísání podmínek na trhu nejsou zemědělci již nadále schopni čelit tlakům snižujícím jejich životní úroveň. Přes to vítáme úmysl komisaře Cilose k posílení SZP po roce 2013, ale máme obavy, že jeho plán povede ke zvýšení výrobních nákladů zemědělců, zejména s návrhem na povinné „ zazelenění“ SZP, což bude vytvářet další tlak na rozpočet SZP.“.

Dále pokračoval:“ Zcela nezbytně musí být posílena v rámci SZP ekonomická role zemědělců, jejich role produkční, protože tito lidé zabezpečují dostatek potravin pro téměř 500 mil spotřebitelů a dávají práci 28 mil lidí. Přímé platby je zcela nezbytné zachovat i do budoucna a je také nutno zavést nové tržní nástroje. Vítáme, že komisař Ciolos učinil krok směřující k zabezpečení přímých podpor pro aktivně působící zemědělce. Také vítáme vytvoření „ mapy“ kontroly nákaz zvířat a opatření týkající se používání PAP- zpracovaná zvířecí bílkovina.“.

Předseda COGECA pan Paolo Bruni dodal:“ Vzhledem ke vzrůstající poptávce po potravinách musí být evropský sektor zemědělské výroby dynamickým včetně sektoru potravinářského a zpracovatelského. Musíme podporovat zemědělská družstva, zejména v době stávající ekonomické krize cestou lepších zemědělských cen cen a zlepšení postavení družstev v rámci potravinového řetězce. Družstva dostávají pouze zlomek z maloobchodní ceny; tuto situaci lze napravit změnou pravidel hospodářské soutěže, což by umožnilo růst velikosti zemědělských družstev a přispělo k rovnováze potravinového řetězce. Závěrem dodal, že silná SZP je životně důležitá, ale nelze ji dosáhnout bez silného rozpočtu EU“.


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 7. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:53