Agris.cz - agrární portál

Případné zrušení tendru Lesů ČR prý ohrozí budoucnost firmy LESS

7. 12. 2010 | ČTK

Lesnicko-dřevařská skupina LESS, která je největším podnikem svého druhu v Česku, se obává, že antimonopolní úřad zruší tendr státního podniku Lesy ČR (LČR) na lesnické práce v příštím roce. Šance na zrušení tendru je zhruba padesátiprocentní, uvedl dnes šéf firmy Jan Mičánek. Budoucnost skupiny LESS, pro kterou je stát významným obchodním partnerem, je tak podle Mičánka nejistá. Podle LČR není pro rušení tendru důvod.

Podle předběžných výsledků tendru na příští rok firma předložila nejlepší nabídku na 16 z celkem 108 územních jednotek a skončila ve výběrovém řízení třetí. Stejně jako v minulosti se i proti tendru na příští rok ohradilo několik subjektů. "Je to zásadní průšvih, ať už se na to podíváte z pohledu našich závazků vůči bankám, ale také vůči našim zaměstnancům," řekl dnes novinářům Mičánek. Například banky, které poskytují firmě provozní úvěry, požadují při vyjednávání s firmou až sedmiletý plán její činnosti.

"Neznám nepříjemnější situaci, než tu, kdy nejsem jako zaměstnavatel schopen vysvětlit svým lidem situaci, kdy nevím, co budou dělat 1. ledna, jestli vůbec budou tu práci mít," dodal. Holding podle dřívějšího Mičánkova vyjádření v Česku zaměstnává zhruba 1400 lidí.

Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka státní firma pro rok 2011 vyhlásila nejtransparentnější tendry ve své historii a pro jejich zrušení není žádný důvod. "Celkový objem prací ve státních lesech se v roce 2011 nemění, dopad na zaměstnanost tak bude v celostátním měřítku nulový," dodal. Podle předběžných výsledků se LESS nemá čeho obávat, uvedl mluvčí. "Doufáme, že budeme moct smlouvy začít podepisovat v nejbližší době," podotkl Boublík.

Do soutěží o kontrakty na 108 územních jednotkách se přihlásilo 67 lesnických firem, které podaly celkem 1189 nabídek. Na všech 108 územních jednotek podalo nabídku pět firem. Nejvíce nejlepších nabídek má podle předběžných výsledků společnost České dřevařské závody Praha, která uspěla ve 36 ze 108 jednotek. Druhé místo s 28 zakázkami patří firmě LST.

Vítězné společnosti budou v lesích těžit dřevo a provádět pěstební práce. Pokácené a změřené kmeny firmy od Lesů ČR za vysoutěženou cenu koupí a dál je budou zpracovávat a prodávat. Vítězové tendrů budou muset minimálně pětinu objemu čtvrtletně vytěžené dřevní hmoty nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem, tedy obchodovat s ním na burze.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR. Jednoroční tendr je jakýmsi nouzovým řešením a má zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, totiž Lesy ČR zrušily v polovině letošního května.

I nynější jednoroční tendr vyvolal kritiku. Například ze strany ekologů a menších dřevozpracujících firem. Tendry u antimonopolního úřadu napadla Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD). Podle ní jsou v tendrech Lesů ČR zvýhodněny velké těžebně-zpracovatelské firmy, mezi něž patří právě holding LESS, proti pilám, které se nezabývají těžební a pěstební činností.

Vůči výběrovému řízení je ovšem kritický také Mičánek. "Jsou tam věci, které bych shrnul pod jeden nadpis, a to je zneužití dominantní pozice LČR zejména ve formulacích smlouvy, které ti vítězové budou nucení podepsat," uvedl.

Holding LESS je největším tuzemským zpracovatelem dřeva. Kromě tuzemských pracovníků zaměstnává dalších 500 až 600 lidí také v zahraničí. Působí v Rusku, na Ukrajině, Slovensku, v Německu, Rakousku a ve Francii. Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:45