Agris.cz - agrární portál

Zemědělský výbor chce zvýšit národní dotace hlavně chovatelům

8. 12. 2010 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor dnes sněmovně doporučil, jak rozdělit 150 milionů korun, o něž chce navýšit národní dotační programy pro příští rok. Nejvíce z této částky, 70 milionů korun, by měli získat chovatelé hospodářských zvířat na zlepšení genetické výbavy svých chovů. Navýšení se týká zejména chovatelů prasat. ČTK to dnes řekl místopředseda výboru Jiří Papež (ODS).

Po dodatečném navýšení mají zemědělci, potravináři či včelaři získat celkem 677 milionů korun. Přesto národní dotace výrazně klesnou z letošních 1,1 miliardy korun.

Vláda začátkem listopadu souhlasila s výraznějším snížením národních dotací pro příští rok, měly klesnout na 527 milionů korun. Zemědělský výbor však koncem uplynulého měsíce navrhl bez bližší specifikace jejich navýšení o 150 milionů korun.

Národní dotační programy představují malou část celkových agrárních podpor, jejichž objem zejména díky Evropské unii rok od roku roste.

Jak dnes ČTK řekl Papež, oproti původnímu návrhu mají získat 25 milionů korun navíc včelaři. Výbor chce také 55 milionů korun z celkové částky přidělit do programu Podpora zpracování zemědělských produktů. "Týká se to jak faremního zpracování, tak potravinářských podniků," uvedl.

Členové výboru dále ministerstvu zemědělství doporučili, aby v příštím roce v rámci svých rozpočtových možností minimálně 30 miliony korun posílilo program Mimoprodukční funkce rybníků. Jeho podpora byla z úsporných důvodů pro příští rok zcela škrtnuta.

"Je to důležitý program, ze kterého čerpají rybníkáři v celé ČR peníze převážně na údržbu a opravy rybníků," řekl Papež. Pokud bude ministerstvo v příštím roku mít k dispozici volné peníze, požádal jej výbor také o navýšení programu Podpora ozdravování polních a speciálních plodin.


Zdroj: ČTK, 8. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:11