Agris.cz - agrární portál

V M. Budějovicích skončila mlékárna, výroba přejde do Jaroměřic

8. 12. 2010 | FinančníNoviny.cz

Mlékárna J+R v Moravských Budějovicích byla zavřena, výrobu a část zaměstnanců přebírá Jaroměřická mlékárna v Jaroměřicích nad Rokytnou. Noví majitelé obou mlékáren propustí 80 pracovníků. V Jaroměřicích by nakonec mělo být zaměstnáno asi 138 lidí. ČTK to dnes řekl jeden ze dvou majitelů Bedřich Štecher. Výroba se podle něj soustředí do jednoho závodu kvůli snížení nákladů.

Mlékárny do listopadu vlastnila společnost Bel Sýry Česko. Prodej obou zpracovatelských provozů na Třebíčsku avizovala skupina Bel už počátkem tohoto roku. Novými vlastníky se stali bývalí členové manažerského týmu Bel Sýry Česko Bedřich Štecher a Miroslav Suchý.

Štecher uvedl, že předchozí majitelé záměrně omezili nákup mléka. Zpracovávání takového objemu ve dvou továrnách podle něj nebylo ekonomické. "Na nákup mléka, který máme, nám momentálně stačí jedna mlékárna," řekl. Budějovický provoz už je zakonzervován. Koncem minulého měsíce z něj dohodou odešlo asi 38 lidí. Část pracovníků bude dojíždět do Jaroměřic.

Restrukturalizace se týká také střediska v Želetavě. Jaroměřická mlékárna tam má pronajatou část prostor v sýrárně, již stále vlastní společnost Bel Sýry Česko. "Měli jsme tam instalované některé stroje na porcování sýrů. Tyto prostory opouštíme a stěhujeme je také k nám do Jaroměřic," uvedl Štecher. Končí také centrální sklad v Brně.

Kvůli změnám skončilo koncem listopadu nebo odejde v závěru roku celkem 80 lidí, odejdou dohodou. "Dohodli jsme se s nimi. Vyplatili jsme jim pětiměsíční odstupné," doplnil Štecher.

Skupina Bel zdůvodnila prodej mlékáren tím, že tato akvizice nesplnila původní očekávání spojená s produkcí a obratem. Podle údajů, které skupina zveřejnila na jaře letošního roku, se Jaroměřická skupina, tvořená oběma mlékárnami, zpracováním 87 milionů litrů mléka a výrobou 15.600 tun sýrů loni zařadila mezi prvních deset hráčů v segmentu tvrdých sýrů v Česku. Celkem tehdy zaměstnávala 275 lidí. V roce 2009 dosáhla ročního obratu kolem jedné miliardy korun.

V tomto roce se ale výroba snižovala. Část dodavatelů mléka uzavřela smlouvy s jihočeskou Madetou. Někteří chovatelé ČTK řekli, že firma Bel dala dodavatelům mléka výpověď a neměla zájem s nimi jednat.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 8. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 12:58