Agris.cz - agrární portál

EK: Producenti mléka se budou moci sdružovat kvůli lepším cenám

9. 12. 2010 | ČTK

Producenti mléka se budou moci v Evropské unii sdružovat do velkých organizací, které dojednají smlouvy se zpracovateli. Navrhla to dnes Evropská komise. Organizace producentů bude moci postihnout až 33 procent produkce jednotlivého členského státu a nebo 3,5 procenta produkce v celé unii. Měla by se tak zlepšit pozice zemědělců při vyjednávání se zpracovateli a mohli by dosáhnout lepších výkupních cen. "Tyto návrhy vyjadřují náš záměr poučit se z loňské krize na trhu s mlékem," řekl dnes novinářům eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos.

V loňském roce prudký propad výkupních cen mléka vyhnal zemědělce do ulic v celé Evropské unii, včetně Česka. Producentům mléka z některých zemí se navíc nelíbí, že unie neustále zvyšuje kvóty na produkci mléka a v roce 2015 je hodlá úplně zrušit. Evropská komise ani členské státy ovšem od tohoto záměru nehodlají ustoupit.

"Tyto změny jsou důležité k tomu, aby odvětví pomohly připravit se na hladké přistání, až v roce 2015 skončí kvóty," dodal Ciolos. Opatření, která zahrnují právě možnost vytváření velkých organizací producentů, by měla platit až do roku 2020 a komise si od nich slibuje, že producenti budou v lepší situaci než v současnosti.

EU je podle Bruselu rovněž plně připravená na zrušení mléčných kvót. V sezóně 2009 až 2010 kvóty překročily jen výrobci v Dánsku, Nizozemsku a na Kypru.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:08