Agris.cz - agrární portál

Klaus vzkazuje přes ministra zemědělství: Jezte české jogurty!

9. 12. 2010 | tyden.cz

Prezident Václav Klaus podporuje kroky, které mají obyvatele České republiky povzbudit k nákupům tuzemských potravin. Po dnešním setkání s prezidentem to sdělil ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Během zhruba půlhodinové schůzky s prezidentem diskutovali také například o budoucnosti společné zemědělské politiky EU nebo situaci kolem státního podniku Lesy České republiky.

Podle Fuksy prezident již před dvaceti lety na dotaz, jak mohou lidé pomoci domácí ekonomice, dával jednoduchý příklad: "Jezte české jogurty." Klaus si podle ministra i dnes za platností této vize stojí, Češi prý mohou české zemědělce podpořit právě tím, že budou jíst tuzemské potraviny. Podobně podporují místní výrobce politici na celém světě. Konkrétně během finanční a hospodářské krize doporučoval kupovat americké výrobky prezident USA Barack Obama v rámci kampaně "Buy America".

Prezidentovi dnes Fuksa na úvod schůzky předal koš potravin oceněných v prvním ročníku soutěže o nejlepší regionální potravinu, která má podporovat zájem právě o produkty malých místních výrobců potravin.

Fuksa s prezidentem diskutoval také o budoucnosti společné zemědělské politiky Evropské unie. "Shodli jsme se na tom, že z pohledu makroekonomického v rámci České republiky je ten dotační systém neefektivní a degenerující," řekl ministr. Jelikož však při existenci společného unijního trhu farmáři či výrobci potravin z Rakouska či Německa pobírají na dotacích stále více peněz než jejich čeští kolegové, jsou podle Fuksy i Klause dotace oprávněné.

Do budoucna je proto třeba dorovnávat nestejné podmínky a usilovat o to, aby české zemědělství bylo vůči evropským sousedům konkurenceschopnější, shodli se Klaus a Fuksa. Tento požadavek je také obsažen ve stanovisku České republiky k budoucí podobě společné zemědělské politiky, na němž se shodly všechny významné organizace v odvětví a které nedávno schválila také vláda, připomněl Fuksa.

Evropská komise ve druhé polovině listopadu představila v hrubých obrysech návrh reformy společné zemědělské politiky od roku 2014. Podle EK by za tři roky měl skončit současný systém zemědělských dotací, který diskriminuje farmáře z nových států EU. Výkonný orgán EU sice nenavrhl zcela jednotnou sazbu pro všechny státy, chce ale každému farmáři zaručit, že nedostane méně než určité procento z průměrné sazby pro celou unii.

Návrhy nyní na ministerských radách v Bruselu projednávají zástupci členských států, konečnou podobu by mu měl dát zřejmě v průběhu příštího roku Evropský parlament. Současný návrh EK je podle českých nebo slovenských zemědělců ale zatím příliš vágní, a proto nelze s jistotou říct, že účinně odstraní současný nerovný stav.


Zdroj: tyden.cz, 9. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 06:37