Agris.cz - agrární portál

Norsko již brzy prosté mykoplazmat

10. 12. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Mnoho vědeckých studií se zabývá eradikací Mycoplasma hyopneumoniae v běžných systémech chovu. Většinou se k tomu používá dočasné uzavření stáda společně s intenzivní terapií antibiotiky např. tulatromycinem, tiamulinem nebo lincomycinem. Norští vědci oznámili, že jejich země bude díky metodě sanitace již brzy prostá Mycoplasma hyopneumoniae.

Také v boji s APP (Actinobacillus pleuropneumonia) byly zjištěny nové poznatky. Ve Vancouveru byl poprvé popsána úspěsná sanace APP v běžném systému. Díky intenzivnímu hygienickému a terapeutickému plánu (baytril, ceftiofur, tiamulin a chlortetracyklin) byl úspěšně zakročeno proti séerotypům 3, 5 a 7. Dánští vědci kromě toho doložili, že hustota obsazení a krmný režim jsou významnými rizikovými faktory v případě infekce APP. Stájové klima hraje podle výsledků dánských experimentů pouze podružnou roli.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 10. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 18:13