Agris.cz - agrární portál

MZe a nevládní organizace sjednotily postoj k agrární politice EU

10. 12. 2010 | ČTK

Ministr zemědělství Ivan Fuksa a představitelé nevládních oborových organizací dnes podepsali takzvanou pozici ČR k budoucnosti společné zemědělské politiky (SZP) EU po roce 2013. Dokument, na jehož znění se shodly všechny významné stavovské organizace v oboru, bude Evropské unii předložen do konce roku. Zemědělská politika má podle návrhu zůstat i nadále společná a měly by být omezeny podpory z národních zdrojů. ČR žádá spravedlivé zacházení se zemědělci v rámci EU včetně úrovně přímých plateb.

"Poprvé v historii vyjednávání s EU má ministerstvo zemědělství jednotnou a společnou pozici pro tvorbu společné zemědělské politiky po roce 2013," uvedl po podpisu dokumentu ministr zemědělství Ivan Fuksa. "Je to první krok, následovat budou dva roky velmi složitého diplomatického vyjednávání," poznamenal. Česko podle něj bude svou pozici dále prosazovat společně s dalšími zeměmi, které mají na budoucnost unijní zemědělské politiky stejný názor.

Evropská komise ve druhé polovině listopadu představila v hrubých obrysech návrh reformy společné zemědělské politiky od roku 2014. Podle EK by za tři roky měl skončit současný systém zemědělských dotací, který diskriminuje farmáře z nových států EU. Výkonný orgán EU sice nenavrhl zcela jednotnou sazbu pro všechny státy, chce ale každému farmáři zaručit, že nedostane méně než určité procento z průměrné sazby pro celou unii.

Návrhy nyní na ministerských radách v Bruselu projednávají zástupci členských států, konečnou podobu by mu měl dát zřejmě v průběhu příštího roku Evropský parlament. Současný návrh EK je podle českých nebo slovenských zemědělců ale zatím příliš vágní, a proto nelze s jistotou říct, že účinně odstraní současný nerovný stav.


Zdroj: ČTK, 10. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 01:36