Agris.cz - agrární portál

Summit v Brně na výbornou

13. 12. 2010 | APIC-AK

Za krajně nepříznivého počasí, 2. a 3. prosince se v Brně sešli představitelé nevládních agrárních organizací nových zemí EU.

Konference, kterou jsme z rozhodnutí agrárních komor V 4 organizovali my, tedy česká agrární komora, měla jediný cíl – sjednotit se na společné pozici k návrhu reformy Společné zemědělské politiky po roce 2013, který Evropská komise ústy komisaře pro zemědělství a rybolov Daciana Ciolose představila 17.11. t.r.

Brněnská konference skončila úspěchem. Jednak s výjimkou Estonska a Bulharska byly v Brně všechny pozvané země a jednak po dvoudenním rokování dospěli účastníci ke shodě a podpisu společné pozice. Ta obsahuje všechny důležité body pozice české, například včetně odmítnutí zastropování plateb.

V Brně se nám tedy podařilo vytvořit silný společný dokument, který bude využit k lobování v Evropském parlamentu v prvním pololetí 2011. To je doba a místo, kdy se rozhodne o konečné dikci reformy SZP.

Abych byl objektivní závěrem dodávám, že dobrou práci na konferenci odvedli představitelé ZS ČR a ČMSZP. ASZ žel na pozvání na summit nereagovala.

Jan Veleba

Společnou deklaraci naleznete zde


Zdroj: APIC-AK, 13. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 11:02