Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –10.12. – 12.12.2010

13. 12. 2010 | Agris

Česko se obává o zásoby podzemních vod, bude je zkoumat

Stát investuje 623 milionů korun do zmapování zásob podzemních vod, aby měl aktuální údaje. Výpočty, které má nyní k dispozici, jsou často 20 a více let staré. Odborníci se obávají, že by se zásoby vlivem klimatických změn i neúměrné spotřeby mohly tenčit. To by mělo negativní dopad na zásobování obyvatelstva pitnou vodou. S financováním by měla pomoci Evropská unie. „V řadě oblastí existuje závažný nedostatek informací o kapacitách využitelných zásob podzemních vod. Chybí tedy údaje o možnostech čerpání,“ sdělil dnes novinářům Petr Mixa z České geologické služby (ČGS), která projekt dostala na starost.

Nad osudem možné první občanské iniciativy se smráká

Organizace Greenpeace a Avaaz včera (9. prosince) předali Evropské komisi petici s milionem podpisů občanů, kteří požadují, aby se v EU přestaly pěstovat další geneticky modifikované plodiny (GMO). Doufají, že evropská exekutiva bude k dokumentu přistupovat jako k první občanské iniciativě - institutu, který zavedla Lisabonská smlouva, ale na jehož přesných pravidlech se stále pracuje. K velkému zklamání iniciátorů petice, organizace Greenpeace a Avaaz, která zpracovává online kampaně, si pro ni namísto předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa přišel „pouze“ eurokomisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli.

Ministr podpořil Bioškoly

Neobvyklá „nadílka“ čekala o mikulášské pondělí školní jídelnu v ulici K Zátiší v Příbrami II. O nápor velké masy sněhu, který neodklizen z minulých dní ještě ztěžoval příjezd ke zdejší ZŠ, ale nešlo. Na návštěvu sondující postup projektu „Bioškoly - zavádění biopotravin do školních zařízení“ se sem totiž vydal ministr zemědělství Ivan Fuksa. O žádné inspekční „nadělení“ se ale nejednalo . Ne snad kvůli protekci, neboť šéf rezortu byl donedávna starostou města a vedení školy i jídelny dobře zná, nýbrž proto, že tato jídelna jde ostatním ve městě, v kraji i v projektu spíše příkladem: na Příbramsku začala se soustavnějším uplatňováním biosurovin na jídelníčku dětí v rámci projektu Bioškoly jako první (a dosud jediná) - od září.

Pivaři se kvůli dani výrazně mění, pijí z plastu nebo nealko

České pivovary mají za sebou jeden z nejhorších roků za posledních dvacet let. Spotřeba piva klesla víc než o desetinu a ani vyhlídky na příští rok nejsou veselé. Přesto jsou segmenty, na jejichž růst pivovary sází - nealko, nové obaly a pivo z tanku budou dál růst. Pivovarníci se shodují, že letošní rok pro ně byl bolestivý. Spotřeba českého piva klesla zhruba o 12 procent. Vinu přikládají především razantnímu zvýšení spotřební daně o 33 procent na začátku roku. "To mělo zásadní dopad na pivovarské odvětví a v kombinaci s ekonomickým poklesem způsobilo zásadní pokles pivního trhu," říká Jiří Mareček, mluvčí Plzeňského Prazdroje. To potvrzují i zástupci dalších pivovarů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 13. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 18:11