Agris.cz - agrární portál

Euro:Půjčené obilí se má Správě rezerv vrátit ještě do konce roku

13. 12. 2010 | ČTK

Obilí, které si různí zájemci půjčili před žněmi od Správy státních hmotných rezerv (SSHR), by se mělo vrátit do konce roku. Zatím se to podařilo jen třetině firem, některé nazpátek odvedly alespoň část. SSHR by ale ani moc nevadilo, kdyby ostatní smlouvu s pevným termínem pro zápůjčku nedodrželi. Správa tím prý ušetří. Napsal to týdeník Euro, který vyjde v pondělí.

"Pro nás je výhodné, když jsou zásoby obilí půjčené déle. K jejich navrácení nás nic netlačí. Limit stanovený vládou na skladech máme,“ řekl listu předseda správy Ladislav Zabo.

Státní organizace by ale podle Eura vydělala nesrovnatelně víc, kdyby obilí, které nutně nemusí držet na zásobách, místo protahování zápůjční doby prodala. Příhodnější období, než které přišlo po letošní sklizni, by těžko hledala. Ceny se od léta zvedly na dvojnásobek, upozornilo Euro.

SSHR má hlavně schraňovat strategické zásoby. Skladování obilí pro krizové situace si smluvně zajišťuje v privátních silech výkupních podniků. Na trhu se přitom šíří zprávy o tom, že ve skladech neleží tolik státních zásob zrna, kolik by mělo. Vedení pražské správy bere tyto informace s rezervou. Po Novém roce přesto vyrazí pracovníci SSHR na namátkové kontroly do sil, kde má obilí v nájmu.

Správa státních rezerv odmítá sdělit, komu obilí půjčuje. "Kdyby se o těchto firmách psalo, že pro nás shánějí kukuřici, mohlo by to zvyšovat cenu a zhoršovat jejich postavení na trhu,“ vysvětlil ředitel odboru hmotných rezerv Petr Holoubek.

Celkem šest firem, jejichž názvy drží správa v utajení, dluží státním rezervám ještě zhruba dvě desítky tisíc tun krmné pšenice a kukuřice. Opozdilcům může správa smlouvy prodloužit, nebo vůči nim uplatnit sankce. "Zatím nikdo o prodloužení nepožádal. Většinou to schvalujeme,“ řekl Zabo. Výhodnost zápůjček obhajuje tím, že ušetří na poplatcích za sila, které nemusí po několik měsíců platit skladovatelům. Navíc obdrží půjčovné, které se pak stává příjmem státního rozpočtu.


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 03:18