Agris.cz - agrární portál

Prasnice vakcinovat proti E.coli dříve

13. 12. 2010 | APIC-AK

Novinky z oblasti veterinárního výzkumu.

Na základě aktuálních výzkumů doporučují švédští vědci posunout dobu vakcinace prasnic proti E.coli na období 5. až 6. týdne po porodu.

S ohledem na prevenci edémů prováděli belgičtí a švédští vědci experimenty s tzv. „F18R“ molekulami. V brzké době by mělo následovat ověřování v podmínkách běžné praxe, v jehož rámci budou molekuly zkrmovány selatům.

Americkým vědcům se podařilo zredukovat počet průjmových onemocnění u selat pokud bylo prasnicím po přeřazení do porodny zařazen do krmné dávky Bacillus licheniformis.

Také k dyzentérii existují nové poznatky: alarmující jsou výsledky belgických šetření, která prokázala stoupající multirezistenci původců dyzentérie. V Německu naštěstí dosud podobná pozorování nebyla učiněna.

V Austrálii je toho času testována analýza masové šťávy metodou ELISA k průkaznosti původců dyzentérie. Metoda funguje podobně jako průkaz protilátek na salmonely na porážkovém pásu.

Sauen früher gegen E.coli impfen

Top Agrar, 2010, č. 10, s. S 14

Zdroj: www.agronavigator.cz


Zdroj: APIC-AK, 13. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 14:48