Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 13. 12. 2010

14. 12. 2010 | Agris

Euro:Půjčené obilí se má Správě rezerv vrátit ještě do konce roku

Obilí, které si různí zájemci půjčili před žněmi od Správy státních hmotných rezerv (SSHR), by se mělo vrátit do konce roku. Zatím se to podařilo jen třetině firem, některé nazpátek odvedly alespoň část. SSHR by ale ani moc nevadilo, kdyby ostatní smlouvu s pevným termínem pro zápůjčku nedodrželi. Správa tím prý ušetří. Napsal to týdeník Euro, který vyjde v pondělí. "Pro nás je výhodné, když jsou zásoby obilí půjčené déle. K jejich navrácení nás nic netlačí. Limit stanovený vládou na skladech máme,“ řekl listu předseda správy Ladislav Zabo. Státní organizace by ale podle Eura vydělala nesrovnatelně víc, kdyby obilí, které nutně nemusí držet na zásobách, místo protahování zápůjční doby prodala.

Aktivisté protestují vůči rybářům, k sídlu EU přitáhli masivní loď

Před budovami institucí Evropské unie se dnes uprostřed Bruselu objevila rybářská loď. Zhruba dvě desítky metrů dlouhý model tam zaparkovali aktivisté z hnutí Greenpeace. Neobvyklým krokem chtěli u příležitosti zasedání ministrů EU pro rybolov a zemědělství upozornit, že zásob ryb v evropských vodách ubývá a že by s tím unie měla něco dělat. "Rybolov v EU by měl být veden vědou, nikoli mocí lobbingu," hlásá letáček Greenpeace. Ten aktivisté rozdávali kolemjdoucím, z nichž mnozí na obrovitou loď umístěnou pár metrů před budovou Rady EU a nedaleko sídla Evropské komise hleděli s překvapením. Hnutí upozorňuje na různé vědecké práce, které tvrdí, že řada druhů ryb lovených v unijních vodách je rybářskou technikou a stanovenými kvótami z dlouhodobého hlediska ohrožena.

Průzkum: Prodej potravin se značkou kvality Klasa roste

Prodej potravin nesoucích národní značku kvality Klasa vzrostl za poslední dva roky minimálně o pětinu. Vliv loga na zvýšený prodej potravin potvrdily tři čtvrtiny výrobců. Vyplývá to z průzkumu mezi obchodními řetězci a potravináři, o kterém dnes ČTK informoval Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). "Oproti roku 2008 se prodeje výrobků Klasa zvýšily o 20 až 43 procent v závislosti na konkrétním řetězci," uvedl SZIF. Podle některých kritiků z nedávné minulosti přitom označení svou masovostí v uplynulých letech postupně ztratilo svůj původní účel. Značka Klasa je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Logem je v současnosti označováno přes 1300 různých výrobků od více než 220 producentů.

Ekologický chov dojnic výhodnější

Ekologický chov dojnic, založený na pastevním chovu, podporuje zdraví krav, zlepšuje kvalitu mléka a snižuje ekologickou stopu chovu dojnic. Naopak, vysoce produkční chovy, založené na krmení jádrem, způsobují problémy s reproduktivním zdravím dojnic, vedou k menšímu počtu delších laktací a zkracují dojnicím život, čímž snižuje výnos pro chovatele. Podle zprávy, vydané americkým Organic Center s názvem "A Dairy Farm's Footprint: Evaluating the Impacts of Conventional and Organic Farming Systems", ekologický systém chovu dojnic podporuje zdraví dojnic a jejich životnost tím, že je vystavuje menšímu stresu a poskytuje jim zdravější pícninové krmivo. Navíc ekologický způsob chovu dojnic zlepšuje nutriční kvalitu mléka.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 14. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:14