Agris.cz - agrární portál

První farmářská prodejna na jihu Čech je ode dneška v Písku

14. 12. 2010 | ČTK

První farmářská prodejna Český Grunt na jihu Čech a druhá v republice je ode dneška v Písku. Obchod nabízí produkty od 30 dodavatelů zejména z jižních Čech. "Sortiment, který jsme u jihočeských výrobců nesehnali, dovážíme z jiných koutů republiky," řekl dnes ČTK spolumajitel společnosti Český Grunt Aleš Kotěra. První obchod nově vznikající sítě funguje od července na pražských Vinohradech.

Prodejna nabízí především čerstvé sýry, mléčné výrobky, uzeniny, maso, ryby, pečivo, sezónní ovoce a zeleninu. Například uzeniny dodávají řeznictví z Hluboké nad Vltavou a Českých Budějovic, mléčné výrobky farmáři z nedalekých Vrcovic, výrobky v biokvalitě z kozího mléka vozí z farmy v Březí na Strakonicku. "Od té doby, co jsme otevřeli prodejnu v Praze, nemáme se získávání dodavatelů problémy," poznamenal Kotěra.

Písecká prodejna je mimo centrum města ve staré bytové zástavbě. Místo by podle Kotěry neměl být problém. Jen za dnešní dopoledne si do obchodu našly cestu tři desítky lidí. "Nejvíc lidé kupují výrobky, které z běžných obchodů neznají, a to farmářské mléčné výrobky a uzeniny," podotkl.

Část výrobků nabízejí i v bio kvalitě. Nijak je ale neupřednostňují. "Většinu zákazníků osloví chuť výrobku, nezávisle na tom, zda je potravina bio," dodal Kotěra.

Prodejny Český Grunt by se postupně měly objevit i v dalších regionech. Vlastníci chtějí během tří až pěti let otevřít minimálně jednu prodejnu lokálních potravin v každém kraji. Zboží nabízené jednotlivými obchody by se mělo od sebe lišit. K mání v nich mají být až na několik výjimek produkty výrobců z daného regionu.


Zdroj: ČTK, 14. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 04:51