Agris.cz - agrární portál

EU se chystá pomoci producentům vepřového masa

14. 12. 2010 | FinančníNoviny.cz

Evropská unie se nejspíš chystá pomoci producentům vepřového masa, podobně jako v minulosti výrobcům mléka. Produkce vepřového v unii totiž stále klesá a jen v Česku za šest let jeho členství v EU se snížila o 40 procent. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Evropská sedmadvacítka by měla v nejbližší době sestavit expertní skupinu, která má co nejrychleji nalézt případné formy pomoci. Úplně stejně unie postupovala v případě výrobců mléka, kteří tak například nově budou moci vytvářet velké organizace, jež budou vyjednávat smlouvy se zpracovateli. Tento postup má zabránit opakování propadu výkupních cen mléka, který zemědělce postihl v loňském roce.

"Na základě relativní úspěšnosti této pracovní skupiny na vysoké úrovni se zvažuje zřízení něčeho podobného pro vepřové. Česká republika toto plně podporuje," uvedl Chmiel. Podle něj existují náznaky, že producenty vepřového čekají v dohledné době problémy. "Podle informací, které mám, s vepřovým může být ještě větší problém než s mlékem," dodal náměstek ministra zemědělství.

Loni se do Česka dovezlo 177.000 tun vepřového masa, což je zhruba 40 procent spotřeby. Pokud se podle zemědělců částečně nevyrovnají podmínky českých chovatelů s těmi z Evropské unie, klesne letos soběstačnost Česka u vepřového masa pod 50 procent. Ještě před vstupem země do EU domácí chovatelé například v roce 2003 pokryli celý český trh a zhruba pětinu masa ještě vyvezli.

Ministerstvo zemědělství chce dlouhodobý propad živočišné výroby v ČR zvrátit, ministr Ivan Fuksa (ODS) proto koncem listopadu ustavil čtyři pracovní skupiny. Jedna z nich má řešit právě problémy chovatelů prasat, konkrétní návrhy by měla předložit během prvního čtvrtletí příštího roku. "V případě toho vepřového je pět minut po dvanácté, nicméně to vítáme," uvedl k tomu prezident Agrární komory Jan Veleba.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 14. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 09:22