Agris.cz - agrární portál

PF letos převedl krajům, vysokým školám a úřadům 680 ha půdy

16. 12. 2010 | ČTK

Pozemkový fond letos převedl ve prospěch krajů celkem 118 hektarů nemovitostí, do vlastnictví veřejných vysokých škol přešlo 45,5 hektaru půdy. Zhruba 515 hektarů pak získaly státní organizace. Fond, který mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky, o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Pozemkový fond může ze zákona na kraje převádět nemovitosti, jsou-li potřebné pro činnost jimi zřízených škol nebo školských zařízení. Na veřejné vysoké školy může být majetek převeden v případě, že jej škola či její zemědělský či lesní statek potřebuje pro výuku či výzkumné účely.

Od roku 2002 převedl fond ve prospěch krajů a vysokých škol celkem více než 4600 hektarů. Státní organizace z fondu za stejnou dobu získaly přes 18.200 hektarů nemovitostí. Mezi nimi 2224 staveb a 1361 bytových jednotek. Fond v současnosti spravuje přibližně 270.000 hektarů pozemků v celé republice. Kromě toho obhospodařuje také církevní majetek a státní rezervy pro dopravní stavby či chráněná území.

PF mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky. Fond aktuálně prochází transformací a organizačními změnami. V současné podobě má fungovat do konce roku 2012. Podle původního záměru se poté měl přeměnit na samostatnou organizační složku státu, spadající s největší pravděpodobností pod ministerstvo zemědělství.

Smlouva, kterou mezi sebou po letošních parlamentních volbách uzavřely strany současné vládní koalice, a následné programové prohlášení vlády však s transformací PF na organizační složku státu již nepočítá. Namísto toho má jako nástupce fondu vzniknout Pozemkový úřad České republiky coby samostatná právnická osoba oddělená od státního rozpočtu. Dle údajů, které již dříve zveřejnilo MZe, mají být do budoucího Pozemkového úřadu začleněny současné regionální pozemkové úřady, kterých je 77.


Zdroj: ČTK, 16. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 22:49