Agris.cz - agrární portál

Konzumace vajec zlepšila u diabetiků hladinu krevních lipidů

17. 12. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Bílkoviny živočišného původu, tuk a cholesterol – pro mnohé spotřebitele patří proto vejce k potravinám, které by měli do svého jídelníčku zařazovat jen zřídka. Jak prokázaly výsledky aktuální australské studie může konzumace vajec prospět zdravotnímu stavu i u osob trpících diabetem typu 2 (Pearce, K.L. et al, Brit J Nutr, 2010, online 7.12.10). V rámci studie konzumovalo 65 diabetiků typu 2 s nadváhou (BMI 34,4) dva typy diet. Obě diety s výrazně sníženou energetickou hodnotu byly bohaté na bílkoviny a obsahovaly buď dvě vejce denně (590 mg cholesterolu) nebo místo vajec 100 g libového masa (213 mg cholesterolu).

Po třech měsících obě dvě skupiny probandů vykázaly stejný hmotnostní úbytek (6 kg). Hladina „zlého“ LDL-cholesterolu zůstala nezměněna i přesto, že polovina účastníků studie konzumovala třikrát tolik cholesterolu. To prokazuje, jak dobře v organismu funguje regulace hladiny cholesterolu. V obou skupinách došlo ke zlepšení u mnoha dalších rizikových faktorů - vysokého tlaku, hladiny triglyceridů, apolipoproteinu B (pomáhá udržet strukturální celistvost komplexů přímo transportujících ve vodě nerozpustné lipidy jako cholesterol a triacylglyceroly, modifikované formy hemoblobinu HbA1c a hladinu cukr nalačno. Hladina „dobrého“ HDL-cholesterolu stoupla pouze u konzumentů vajec. U osob, které vejce nekonzumovaly, jeho hladina poklesla, což je nežádoucí. Také zásobování vitamínem B, kyselinou listovou a karotenoidem luteinem (příznivý pro zdravotní stav očí) byl u konzumentů vajec lepší.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 17. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:28