Agris.cz - agrární portál

V Česku byl po čtyřech letech zjištěn výskyt svalovce u divočáka

17. 12. 2010 | ČTK

Vzorky masa divočáků ulovených na Orlickoústecku v Pardubickém kraji obsahovaly larvy cizopasníka svalovce. Konzumace takto nakaženého masa může u člověka vyvolat onemocnění trichinelóza, které může v krajním případě skončit i smrtí člověka. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Nebezpečné maso bude zničeno. Podobný případ byl v Česku zjištěn naposledy před čtyřmi lety.

Výskyt svalovce odhalili pracovníci Státního veterinárního ústavu Jihlava, kde maso uloveného divočáka nechal podle předpisů vyšetřit myslivec z obce Dolní Dobrouč. Výsledek testu musí ještě potvrdit Národní referenční laboratoř ve Státním veterinárním ústavu Olomouc, řekl Duben.

Nemoc trichinelóza postihuje kromě divokých prasat také medvědy, koně, osly, nutrie, psy, v minulosti se vyskytla také u prasat domácích. Pro člověka je nebezpečné pouze nedostatečně tepelně opracované maso nakaženého zvířete. "Při větší invazi působí horečky, třes a křeč dýchacích svalů. V pozdější fázi onemocnění se již prakticky nedá léčit a může končit i smrtí," podotkl Duben. Proto už staré myslivecké kuchařky doporučovaly maso divočáků dlouho a dostatečně péct či vařit, připomněl.

"Trichinelóza u lidí už u nás nebyla na rozdíl například od sousedního Slovenska více než padesát let zjištěna," uvedl Duben. V českých zemích se choroba naposledy vyskytla v roce 1954. Tehdy onemocnělo 11 lidí, tři z nich onemocnění podlehli. Před čtyřmi lety byl v ČR zjištěn výskyt svalovce v okrese Rychnov nad Kněžnou.

Podle platné legislativy má osoba, která uloví divočáka, nechat jeho maso před uvolněním ke spotřebě vyšetřit ve státním veterinárním ústavu nebo v laboratoři schválené krajskou veterinární správou.


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 23:33