Agris.cz - agrární portál

Ceny vánočních kaprů jsou stejné nebo jen mírně vyšší než loni

20. 12. 2010 | ČTK

Ceny vánočních kaprů, jejichž prodej koncem týdne již někde začal, jsou na většině míst České republiky stejné nebo jenom mírně vyšší než loni. Vyplývá to z ankety ČTK mezi jejich prodejci. Ceny kaprů první třídy se pohybují od 75 do 80 korun za kilogram, u výběrového kapra pak zhruba o deset korun výše. V případě, že si nakupující nechá rybu zabít či naporcovat, mírně si připlatí. Pokud chce zákazník ušetřit, může si pro vánoční rybu dojet na sádky.

Na jihu Čech stojí ryby stejně jako loni, i když produkce byla letos kvůli počasí spíš podprůměrná. Největší tuzemský producent sladkovodních ryb, Rybářství Třeboň, zahájil prodej v závěru pracovního týdne. Za kapra první třídy lidé zaplatí mezi 75 až 79 korunami za kilogram. U výběrového kapra, který má více než 2,5 kilogramu, se cena bude pohybovat kolem 85 až 89 korun. Ceny na sádkách jsou o něco nižší.

Kapři ve Zlínském kraji kvůli proti loňsku slabší produkci ryb letos mírně podraží, na kilogram o několik korun. Zatímco loni se cena pohybovala mezi 80 až 85 Kč za kilogram živé váhy, letos je průměrná cena 89 korun. Podle rybářů je to dáno i tím, že kapři jsou letos menší než vloni. "Způsobilo to chladnější jarní počasí a srpnové povodně, které spoustu rybníků zasáhly," shodli se zástupci rybářských spolků oslovení ČTK.

Kapry mohou lidé již několik let koupit také před prodejnami obchodních řetězců. "K dostání bude kapr první třída do 2,5 kilogramu a kapr výběr nad 2,5 kilogramu. Ceny v každém městě nastavíme tak, aby byly konkurenceschopné," uvedla například manažerka oddělení čerstvých potravin řetězce Tesco Katarína Navrátilová. Čerstvého kapra z Rybářství Chlumec nad Cidlinou a Rybníkářství Pohořelice si budou moci zákazníci koupit u 67 hypermarketů, 23 supermarketů a čtyř obchodních domů po celém Česku. Obchody jsou přímo zásobovány z jednotlivých sádek.

Kromě tradičních stánků na ulicích či před supermarkety nabídnou letos kapry také takzvaná farmářská tržiště, která se stala doslova hitem letošního roku. Několik takových prodejních míst s upraveným "vánočním" sortimentem funguje i v těchto dnech. Od pondělka do čtvrtka si Pražané budou moci koupit kapra, ale také candáta, amura či štiku například na farmářském tržišti na Kubánském náměstí ve Vršovicích.

Jak řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, jenom v hlavním městě veterináři předpokládají prodej ve zhruba 200 stáncích se živými kapry. Duben lidem, kteří chtějí minimalizovat utrpení ryby před usmrcením, doporučuje, aby si ji nechali odborně zabít od prodavačů.

Kapr se jako součást štědrovečerní večeře v Čechách objevil až v 19. století. Tento zvyk se pravděpodobně rozšířil z jižních Čech. Jeho křehké a lehké maso se dobře hodilo k ostatním postním jídlům Štědrého dne. Ryba je také symbolem křesťanství.

Češi v celkové konzumaci ryb stále výrazně zaostávají za světem. Ve srovnání s průměrem Evropské unie, který je 11 kilogramů, spořádají zhruba poloviční množství, na celosvětový průměr 16 kilogramů ztrácejí ještě výrazněji. Podle odborníků na lidskou výživu je přitom optimum spotřeby ryb kolem 17 kilogramů na osobu a rok.

Přes staletou tradici českého rybníkářství a rybářství dávají Češi s výjimkou Vánoc před rybami z tuzemských chovů přednost rybám mořským, kterých ročně zkonzumují v průměru zhruba čtyři kilogramy. Nejčastěji jsou v jídelníčku obyvatel Česka zastoupeny ryby mražené, jejich prodej totiž není vázán na speciální vybavení a lze je zařadit do sortimentu menších prodejen.


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:58