Agris.cz - agrární portál

Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny

21. 12. 2010 | Denik.cz

Zemědělci v předvánoční čas konkurují supermarketům. Poptávka po čerstvé zelenině je větší.

Čeští spotřebitelé stále více kladou důraz na kvalitní a čerstvé potraviny. Ze supermarketů se proto přesouvají na farmářské trhy, vyhledávají své vlastní farmáře a jejich prodejny. Zvláště na vánoční svátky chtějí mít lidé na stole kvalitní české potraviny a produkty.

„Cibule, česnek a brambory jsou suroviny, bez kterých se v kuchyni žádná hospodyňka neobejde. Proto před Vánoci jezdí lidé k nám na statek a chtějí právě tyto suroviny. Například štědrovečerní bramborový salát připravený z brambor a zeleniny vypěstované našimi zemědělci má daleko lepší chuť a vůni než ten, který je vyrobený z dovezených surovin. Suroviny ze zahraničí totiž dozrávají až po cestě v kamionech a ztrácejí vitamíny a chuť,“ říká soukromý zemědělec David Smetana z Královéhradecka.

Ten také zásobuje svoji zeleninou nově otevřený farmářský obchod v Praze ve Vodičkově ulici, který vlastní zemědělec z Vysočiny František Němec.

Konkurence

Zemědělci tímto způsobem chtějí konkurovat supermarketům, vstupují na potravinový trh s domácími produkty, které jsou vyrobeny či vypěstovány u nich na farmě.

Přitom nabídka farmářských obchodů je široká – od ovoce a zeleniny přes vlastní mléčné výrobky z farmářských minimlékáren až po nabídku hovězího nebo jehněčího masa.

Potravinový patriotismus je v zahraničí běžný, u nás stále pokulhává. Zákazníci kvůli ekonomické krizi mnohdy nakupují jen podle cedulí „sleva a akce“, ale opomíjejí přitom kvalitu potravin.

„Situace se obrací a zemědělci musejí reagovat na potřeby zákazníků a na vývoj trhu. Proto jsem otevřel farmářskou prodejnu v Praze. V menších městech je mnohem snazší si zajet k farmářovi pro čerstvou zeleninu a maso, ale v hlavním městě tolik možností není. Teď mohou i lidé z Prahy připravit vánoční pokrmy z kvalitních domácích a hlavně českých surovin,“ vysvětluje zemědělec František Němec.


Zdroj: Denik.cz, 21. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:21