Agris.cz - agrární portál

Němečtí pekaři budou podle šéfa tamní asociace zdražovat

21. 12. 2010 | ČTK

Ceny chleba a dalšího pečiva se v Německu zřejmě zvýší. Tvrdí to šéf tamního sdružení pekařů ZDH, podle něhož je na vině dražší obilí a další komodity, včetně vysokého růstu poptávky prakticky v celém světě, především pak v dynamicky rostoucích ekonomikách jako je Čína. Konkurence mezi obchodníky by ale mohla růst cen pro konečné spotřebitele mírnit.

"Nejde jen o to, že se zvýšily ceny komodit a energií. Poptávka po obilí se zvýšila velmi výrazně, například v zemích jako je Čína, které velmi rychle rostou," řekl německému listu Hamburger Abendblatt šéf sdružení ZDH Peter Becker. "Stále více půdy se také zabírá k výrobě energie z obnovitelných zdrojů. Ceny se tak budou zvyšovat i kvůli tomu," poznamenal Becker.

Ceny pšenice v Evropě vzrostly jen v letošním roce zhruba o 85 procent. Silný růst sed ostavil především v létě, kdy příliš velké sucho nepříznivě ovlivnilo úrodu v Rusku. Moskva pak sáhla k zákazu vývozu komodity.

"Mnoho pekařů bude v nadcházejících měsících nuceno tyto vyšší náklady promítnout do svých cen," řekl šéf sdružení. Růst cen se podle jeho odhadu bude pohybovat od dvou do tří procent, silná konkurence v Německu skokové zdražení prý nedovolí.

Rostoucí ceny obilí a očekávané skokové zdražení elektřiny v příštím roce dělají starosti také českým pekařům. Podle průzkumu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR přitom již v letošním prvním pololetí devět z deseti pekáren skončilo ve ztrátě. Pekaři se proto snaží vyvíjet tlak na obchodní řetězce, aby jim platily za pečivo více než dosud.


Zdroj: ČTK, 21. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:08