Agris.cz - agrární portál

Stezky dědictví vám pomohou najít "jídlo z blízka"

23. 12. 2010 | bio-info.cz

Máte rádi tradiční česká jídla, chcete vyzkoušet regionální speciality nebo zajít do stylově zařízené hospůdky nebo restaurace? Právě pro Vás je vytvářen projekt Stezky dědictví.

Jedná se o projekt, jehož cílem je poskytnout jak domácím, tak zahraničním turistům jedinečný zážitek z konzumace naší regionální gastronomie. Do projektu jsou zařazeny restaurace, které mají ve své nabídce regionální speciality – od svíčkové, „vepřa knedla zela“, až po tradiční alkoholické i nealkoholické nápoje z domácí produkce. Díky tomuto projektu můžete navštívit více než 60 restaurací na Jižní Moravě, Vysočině a Praze pod značkou Stezky dědictví.

Restaurace zařazené do tohoto projektu jsou prověřovány odborníky, kteří opakovaně navštěvují dané provozovny a posuzují jednotlivá kritéria, která jsou podstatná pro zařazení do Stezek dědictví. Po splnění kritérií jsou restaurace zapsány do Průvodce dobrými restauracemi a dostanou označení Stezky dědictví.

Kritéria se týkají nejenom samotného interiéru podniku, obsluhujícího personálu, formy a rozsahu nabídky jídel, ale také použitých surovin a způsobu přípravy jednotlivých jídel. Základem je, aby restaurace nabízela minimálně 4 hlavní jídla regionální nebo české kuchyně. Jídlo ani přílohy nesmí být připravovány z polotovarů, musí být ze surovin vyprodukovaných v tuzemsku a jídla složená ze sezónních surovin nemohou být podávána mimo hlavní dobu produkce těchto surovin. Co se týká nabídky alkoholických nápojů, minimálně 1 typ piva musí být regionální nebo tuzemský a 1 vína musí být českého nebo moravského původu.

Projekt Stezky dědictví realizuje společnost ECEAT ve spolupráci s dalšími partnery.

Pokud tedy hledáte restauraci s typickou českou a moravskou regionální gastronomií, kde se budete cítit jako „doma“, restauraci, která splňuje požadavky kvality, hygieny a odbornosti, nahlédněte do průvodce dobrými restauracemi, který je k dispozici v turistických centrech a samotných restauracích, podívejte se na stránky Stezek dědictví – www.stezky-dedictvi.cz, nebo se staňte fanouškem stránek Stezek dědictví na facebooku, kde se můžete zapojit do hodnocení, hlasování a kde také máte možnost navrhnout svou oblíbenou restauraci do tohoto projektu.

Autor: Zuzana Nečasová, www.stezky-dedictvi.cz


Zdroj: bio-info.cz, 23. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:19