Agris.cz - agrární portál

Výrobci: Ceny potravin v příštím roce asi dále porostou

24. 12. 2010 | ČTK

Ceny potravin v příštím roce s velkou pravděpodobností dále porostou. Projeví se očekávaný růst cen energií a řady surovin. Shodli se na tom ČTK oslovení zástupci výrobců potravin. Dále by mělo zdražovat například pečivo nebo mléčné produkty. Jak výrazný cenový růst bude si netroufli potravináři komentovat.

"Pokud se zvyšují ceny vstupů, musí se to projevit ve zvýšení ceny výrobků," řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Kromě zhruba pětiprocentního zvýšení ceny elektřiny po novém roce zmínila například v současnosti rostoucí světovou cenu cukru. Ta v posledních dnech dosáhla svého mnohaletého maxima. "Cukr se přitom v potravinářské výrobě používá prakticky všude," uvedla.

Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala dále nejspíše poroste také cena pekárenských výrobků. Poté, co v důsledku letošní slabší sklizně obilí výrazně vzrostly ceny mouky, v jehož důsledku ve třetím čtvrtletí již pečivo podražilo, zdražují v současnosti pekařům také další suroviny, například olej. Plánované zvýšení cen elektřiny po novém roce nejspíše významně zasáhne i pekárny.

"Odbytové ceny v našem oboru se v poslední čtvrtletí mohly zvýšit zhruba o deset procent," odhadl Dřízal. Doplnil, že konečné ceny pečiva v supermarketech vzrostly více než ceny, které obchodní řetězce platí za produkty pekařům. Zatímco ještě před několika měsíci prodávaly obchodní řetězce rohlíky běžně v akci za korunu, v současnosti jejich cena většinou dosahuje 1,50 Kč i více. "Obchodníci zdražili, ale pekařům povolili jen trošku," upozornil Dřízal.

Předseda Českomoravského mlékárenského svazu Jiří Kopáček ČTK řekl, že cena za kterou mlékárny od farmářů nakupují mléko se již blíží k hranici osmi korun a pravděpodobně ještě mírně poroste.

Signály ze zahraničí prý naznačují, že růst výkupní ceny mléka by měl v blízké době skončit. Loni v době "mléčné krize" přitom cena mléka dosahovala v průměru o dvě koruny méně. "Od ceny mléka jako suroviny se odvíjí ceny výrobků," poznamenal Kopáček. Kromě rostoucí ceny elektřiny podle něj cenu potravin ovlivní také posilující koruna, která zvýší potravinářům náklady na logistiku.

Ostrý konkurenční boj na českém trhu podle něj vede k růstu podílu dovážených mléčných výrobků na trhu. Bývají totiž někdy i výrazně levnější než srovnatelné domácí produkty, zároveň však prý často zaostávají v kvalitě či čerstvosti. "Lidé koukají hodně na cenu. Český zákazník má do kapsy hlouběji, sáhne po levnějším výrobku a vůbec si neuvědomí, že ten výrobek je třeba kvalitativně o něco níž," uvedl Kopáček. Jako příklad dává belgické máslo, které v posledních týdnech zaplavilo regály některých supermarketů.

"Jedná se vlastně o zpracované máslo ze starých zásob," řekl s tím, že tento fakt umožňuje současná unijní legislativa, která na rozdíl od tuzemské neodlišuje pojmy "čerstvé" a "stolní" máslo. "To znamená, že se sem může dostávat máslo, které je de facto staré a může se pořád jmenovat máslo, ačkoliv je třeba rok skladované," poznamenal.

Podle údajů Českého statistického úřadu ceny zemědělských výrobců byly v listopadu meziročně vyšší o 23,4 procenta, proti říjnu vzrostly o 1,7 procenta. Stouply i ceny potravinářských výrobků, a to o 1,3 procenta. Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa je pro budoucnost významný zejména růst zemědělských cen. To indikuje pokračující budoucí tlaky na růst cen potravin v rámci spotřebitelského koše, dodal Škop.


Zdroj: ČTK, 24. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:20