Agris.cz - agrární portál

Velký obchod: Tesco zdvojnásobí počet prodejen

24. 12. 2010 | Aktuálně.cz

Obchodní řetězec Tesco koupí za zhruba miliardu korun 128 malých obchodů Žabka a Koruna, které v Česku provozuje investiční skupina Penta.

Tesco tak zdvojnásobí počet svých prodejen v tuzemsku. Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Tesco nyní v Česku provozuje 154 obchodů a šest obchodních domů a patří mezi největší obchodníky na tuzemském trhu. Od Penty nyní získá dalších 81 malých obchodů Žabka v Praze a Středočeském kraji a 47 prodejen Koruna na severovýchodní Moravě.

Samoobsluhy Žabka mají průměrnou prodejní plochu 90 metrů čtverečních a obchody Koruna 400 metrů čtverečních. "Tento obchod je v souladu s naší strategií nabízet několik formátů prodejen," komentoval podpis smlouvy s Pentou generální ředitel společnosti Tesco Stores ČR Philip J. Clarke.

Tesco plánuje prodejny Žabka nadále provozovat formou franšízingu a pod stávajícím názvem. "Tímto způsobem budeme moci vstoupit do rychle se rozvíjejícího segmentu maloobchodního trhu s obchody o rozloze pod 200 metrů čtverečních," podotkl Clarke. Obchody Koruna společnost Tesco zrekonstruuje na samoobsluhy Tesco Expres, jejichž síť v Česku už třetím rokem buduje a nyní jich provozuje více než dvě desítky.

Obchodní řetězce už velká města obsadily a nyní se snaží hledat další prostor pro expanzi a upevnění pozice na trhu, který jim nabízí právě malé samoobsluhy. Například Tesco malé prodejny Tesco Expres staví v centrech velkých měst či v menších obcích, na které jsou klasické supermarkety moc rozložité.

Maloobchodní řetězec Žabka vznikl v sousedním Polsku. Téměř dva tisíce menších městských obchodů určených k rychlým nákupům koupila česko-slovenská investiční skupina Penta i se značkou v roce 2007 a rozšířila je do Česka. Žabka nyní v Česku a Polsku provozuje přes 2300 obchodů.

O Žabku se zajímali čtyři uchazeči, včetně francouzské firmy Carrefour a britské společnosti Tesco. Dohoda v hodnotě minimálně 300 milionů eur (7,5 miliardy Kč) by mohla být podepsána ještě v letošním roce.


Zdroj: Aktuálně.cz, 24. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:16