Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 24. – 26. 12. 2010

27. 12. 2010 | Agris

Výrobci: Ceny potravin v příštím roce asi dále porostou

Ceny potravin v příštím roce s velkou pravděpodobností dále porostou. Projeví se očekávaný růst cen energií a řady surovin. Shodli se na tom ČTK oslovení zástupci výrobců potravin. Dále by mělo zdražovat například pečivo nebo mléčné produkty. Jak výrazný cenový růst bude si netroufli potravináři komentovat. "Pokud se zvyšují ceny vstupů, musí se to projevit ve zvýšení ceny výrobků," řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Kromě zhruba pětiprocentního zvýšení ceny elektřiny po novém roce zmínila například v současnosti rostoucí světovou cenu cukru.

Sedlčanský Pepa z Polska, Jihlavanka z Vídně. České značky skončily v emigraci

Mochovská zelenina se dováží z Rakouska, sýry Želetava ze Slovenska. Tradiční české produkty se vyrábějí v cizině, firmy se to často snaží ututlat. Auta s okřídleným šípem ve znaku se v Mladé Boleslavi přestávají vyrábět, koncern Volkswagen zabezpečí dovoz levných škodovek z Číny. Dovedete si představit, že si takovouto větu přečtete v novinách? Zatím asi ne. Nedává smysl, aby se něco tak typicky českého dováželo ze zahraničí. Nic takového se v současné době neplánuje a i v budoucnu to nepovažuji za pravděpodobné.

Pekaři na Vánoce napečou tisíce vánoček

K Vánocům neodmyslitelně patří vedle kapra nebo cukroví také vánočka. Někdo si ji troufne upéci sám, jiný spoléhá na profesionální pekaře. Ti měli v uplynulých dnech plné ruce práce a denně napekli až čtyři tisíce vánoček. "Jen vánočky jsme teď pekli asi osm hodin denně. Všichni zaměstnanci byli v práci a makali,“ říká třiatřicetiletá pekařka z pekařství Boček Lucie Petrovičová a dodává: „Pekli jsme malé, velké a také speciální obří vánočky. Na výběr máme různé - s rozinkami, mandlemi nebo úplně obyčejné,“ vyjmenovává.

Velký obchod: Tesco zdvojnásobí počet prodejen

Obchodní řetězec Tesco koupí za zhruba miliardu korun 128 malých obchodů Žabka a Koruna, které v Česku provozuje investiční skupina Penta. Tesco tak zdvojnásobí počet svých prodejen v tuzemsku. Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tesco nyní v Česku provozuje 154 obchodů a šest obchodních domů a patří mezi největší obchodníky na tuzemském trhu. Od Penty nyní získá dalších 81 malých obchodů Žabka v Praze a Středočeském kraji a 47 prodejen Koruna na severovýchodní Moravě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 27. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:25