Agris.cz - agrární portál

Špatné hospodaření s potravinami

27. 12. 2010 | APIC-AK

Německá ministryně zemědělství pranýřovala masivní ničení potravin.

Každý rok skončí v Německu 20 milionů potravin v popelnicích. Na každou domácnost to představuje potraviny v hodnotě 400 €. Na tuto skutečnost upozornila německá ministryně zemědělství Ilse Aigner v rozhovoru pro Saarbrücken Zeitung: „Co mi vadí, je často nedbalé zacházení s potravinami“. Neuvěřitelné množství 20 mil. t je podle jejího mínění „etickým problémem a plýtvání zdroji“.

Politička vyzvala spotřebitele, aby přehodnotili svůj vztah k potravinám s odkazem na hlad ve světě a také zatížení životního prostředí vznikající v souvislosti s výrobou potravin. „Měli bychom vědomě konzumovat i nakupovat“. Ministryně nyní chce zadat vypracování studie, která by poskytla přesnější údaje. Kromě toho se pracuje na novele legislativy v oblasti recyklování a odpadního hospodářství, podle které by měly federální a státní vlády být v budoucnu povinovány vypracovat speciální programy na předcházení vzniku odpadů.

Organizace BUND, která se věnuje ochraně životního prostředí se domnívá, že by se nejprve mělo odstranit daňové zvýhodnění výroby potravin v EU.

Maloobchodní svaz HDE odmítá snížení nabídky potravin ve večerních hodinách. „Spotřebitel očekává plné regály po celou otevírací dobu“, prohlásil mluvčí HDE Kai Falk. "Žádný obchodník si nemůže dovolit přivítat svoje zákazníky mezi prázdnými nebo málo naplněnými regály". Falk poznamenal, že se rozbije a zničí přibližně jedno procento potravin z celkového objemu, což hodnotí jako „relativně malý“ podíl.

Ministr zemědělství spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Johannes Remmel chce nyní zjišťovat, v jakém objemu a na kterých místech jsou potraviny zbytečně ničeny. „Konkrétně se domnívám, že je vhodné nabízet slevy u potravinářského zboží před uplynutím minimální soby trvanlivosti, uvedl Remmel. Kriticky se staví k vyřazování potravin, které nemají perfektní vzhled. „Chceme zahájit debatu o tom, zda potraviny musí vždy splňovat normu“, dodal Remmel.


Zdroj: APIC-AK, 27. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:56