Agris.cz - agrární portál

PF letos převedl obcím 481 ha půdy, od roku 1999 téměř 7500 ha

28. 12. 2010 | ČTK

Pozemkový fond letos dosud převedl do vlastnictví obcí 2248 pozemků o celkové výměře 481 hektarů. Fond, který mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky, o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě. Od roku 1999 takto obce získaly téměř 7500 hektarů půdy.

Fond může ze zákona bezúplatně převádět na obce zemědělské pozemky, které se nacházejí v jejich katastrálním území a splňují další zákonem stanovené podmínky. Musí se například nacházet buď v zastavěném území, nebo zastavitelné ploše a zároveň musí být územním plánem nebo regulačním plánem určené k zastavění veřejně prospěšnou stavbou nebo stavbou pro bydlení.

"V případě změny územně plánovací dokumentace či změny rozhodnutí o umístění stavby, kterým by zamýšlená stavba nebyla stavbou veřejně prospěšnou nebo stavbou pro bydlení, je obec povinna zemědělský pozemek převést zpět na Pozemkový fond ČR za stejných podmínek, za jakých byl na obec převeden," uvedl ředitel fondu Radim Zika.

Fond v současnosti spravuje přibližně 240.000 hektarů pozemků v celé republice. Kromě toho obhospodařuje také církevní majetek a státní rezervy pro dopravní stavby či chráněná území. Už dříve fond uvedl, že letos převedl ve prospěch krajů 118 hektarů půdy, do vlastnictví veřejných vysokých škol 45,5 hektaru a státním organizacím zhruba 515 hektarů pozemků.

PF mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky. Fond nyní prochází transformací a organizačními změnami. V současné podobě má fungovat do konce roku 2012. Podle původního záměru se poté měl přeměnit na samostatnou organizační složku státu, spadající s největší pravděpodobností pod ministerstvo zemědělství.

Smlouva, kterou mezi sebou po letošních parlamentních volbách uzavřely strany současné vládní koalice, a následné programové prohlášení vlády však s transformací PF na organizační složku státu již nepočítá. Namísto toho má jako nástupce fondu vzniknout Pozemkový úřad České republiky coby samostatná právnická osoba oddělená od státního rozpočtu. Podle údajů, které již dříve zveřejnilo ministerstvo zemědělství, mají být do budoucího Pozemkového úřadu začleněny současné regionální pozemkové úřady.


Zdroj: ČTK, 28. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:40