Agris.cz - agrární portál

Vína od Templářských sklepů, kritizovaných v Česku, uspěla v SR

28. 12. 2010 | ČTK

Vína od moravského vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice uspěla v testu vín na Slovensku, který provedli inspektoři tamní kontrolní organizace Štátna veterinárna a potravinova správa (ŠVPS SR). Informovaly o tom na svých webových stránkách slovenské Hospodárske noviny, které test zaštiťovaly. Templářské sklepy v současnosti vedou v Česku spor se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), která firmě uložila stáhnout zhruba jeden milion litrů vín z trhu. Podle inspekce vyrobila firma vína z hroznů neznámého původu.

Podle slovenského žebříčku se v segmentu bílých vín vína z Čejkovic umístila na druhé, třetí a čtvrté místě, konkrétně šlo o odrůdy Rulandské šedé, Tramín a Irsai Oliver. V červených vínech se odrůda Modrý portugal dostala na čtvrtou pozici. ŠVPS SR hodnotila 65 slovenských i cizích vín, které nabízejí slovenské obchodní řetězce. Test podle slovenských kontrolorů nicméně odhalil, že ani jedno z hodnocených vín by nezískalo "zlatou medaili", tedy 90 bodů se stobodové škály. Vína z Čejkovic získala mezi 84 a 85 body.

"Většina vín, které jsme hodnotili, byla průměrná až podprůměrná," shrnul pro výsledky vedoucí oddělení kontroly vína ŠVPS SR Marek Závracký.

Zástupci moravské firmy jsou s výsledky testu spokojeni. "Umístění vín z Templářských sklepů Čejkovice svědčí o schopnosti vyvážet moravské víno do zahraničí, hodnota exportu na Slovensko by se měla za letošek pohybovat kolem 80 milionů korun," uvedl mediální zástupce Templářských sklepů Svatopluk Bartík.

Ve sporu SZPI a vinařské firmy se jedná o víc než milion litrů vína ročníku 2009. Inspekce chce zamezit prodeji těchto vín, protože prý pocházejí z hroznů neznámého původu. Templářské sklepy vína přes požadavek inspekce odmítly stáhnout z trhu. Z testu ve slovenském deníku nevyplývá, o jaký ročník a jaké šarže vín byly hodnoceny.

Spor v Česku stále eskaluje, firma podala proti opatření SZPI žalobu. Inspekce podala na firmu trestní oznámení, protože ta jí prý neumožnila kontrolu vín ve skladech.


Zdroj: ČTK, 28. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:54