Agris.cz - agrární portál

Dešifrován genom kakaovníku a lesních jahod

29. 12. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Jeden americký výzkumný tým rozluštil dědičnou informaci kakaovníku. Genetikové si vzali na mušku kakaovník Theobroma cacao (Criollo), z něhož se získává kakao používané pro výrobu nejjemnějších čokolád.

Tento druh kakaovníku je ale zároveň i zvlášť vnímavý na onemocnění. Vědci zveřejnili svoje výsledky ve vědeckém časopise Nature Genetics.

Ve stejném vydání časopisu informoval vědecký tým o rozluštění genetické informace lesních jahod. Obě skupiny vědců doufají, že těmito informacemi přispějí k vyšlechtění ještě lepších kakaovníků a jahod.

Již staří Mayové pěstovali nyní zkoumané „jídlo bohů“ před přibližně 3000 let, jak uvedla Claire Lanaud z Výzkumného centra CIRAD se sídlem ve francouzském Montpellieru. Podle časopisu Nature Genetics činí roční produkce kakaa 3,7 mil. tun. Většina zemědělských farem se zaměřuje na pěstování méně kvalitních, ale odolnějších kakaovníků. Podle vědců ale v globálním měřítku stoupá zájem o jemnější a tmavší čokolády. Vědci detekovali pouze dva typy genů, které jsou zodpovědné za odolnost kakaovníků vůči chorobám. Celkově lze říci, že vědci dali dohromady přibližně dvě třetiny genomu kakaovníku a identifikovali téměř 29 000 genů.

Genom lesní jahody obsahuje téměř 35 000 genů

Téměř 35 000 genů je obsaženo v genomu lesní jahody (Fragaria vesca). Lesní jahody jsou příbuzné s jablky, broskvemi, hruškami, malinami a jahodami Fragaria ananassa, kultivovanými již přes 250 let, ale také s růžemi. Sekvenování genomu divokých jahod je důležité proto, abychom mohli učinit závěry i u jiných plodin a druhů ovoce, uvedli autoři. K nim patří mj. Kevin Folta z University of Florida se sídlem v Gainsville.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 29. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 19:41