Chcete se vyhnout cukrovce? Jezte tučné, ukázal výzkum
29. 12. 2010 | Aktuálně.cz
Dvacet let trvající studie ukázala, že kyselina trans-palmitolejová, běžně přítomná v mléčných výrobcích, výrazně snižuje riziko onemocnění cukrovkou II. typu a dalších poruch látkové přeměny.
Na vzorku čítajícím více než tři a půl tisíce lidí bylo zjištěno, že u skupiny s nejvyššími hladinami této kyseliny v krvi bylo riziko diabetu II. typu sníženo až o 60 procent oproti skupině s nejnižšími hladinami.
Mléko - pramen zdraví
"Tento typ pozorovací studie vyžaduje potvrzení dalšími podobnými studiemi a kontrolními experimenty, ale míra spojitosti rizika onemocnění a hladiny této kyseliny je ohromující. Představuje téměř trojnásobný rozdíl mezi jedinci s nejvyššími a nejnižšími hladinami této mastné kyseliny v krvi," vysvětlil Dariush Mozaffarian z z epidemiologického oddělení fakulty veřejného zdraví Harvardské univerzity, který studii vedl.
Lidé s vyššími hladinami kyseliny trans-palmitolejové vykazovali podle studie publikované na konci prosince v lékařském časopise Annals of Internal Medicine správnější hladiny cholesterolu, insulinu a zánětlivých markerů (ukazatelů).
Její sesterská molekula, kyselina cis-palmitolejová, se ve zvířecích modelech chovala jako účinný ochránce proti diabetu. Vzhledem k současným stravovacím zvyklostem je ovšem její tvorba tělem doprovázena tvorbou velkého množství uhlovodíků a kalorií, což může oslabovat její ochrannou úlohu.
Vyhněte se margarínům, vyberte si máslo
Proto se vědci rozhodli zjistit, jestli má podobné účinky také trans-palmitolejová kyselina. Tu si tělo nedokáže vyrobit a přijímá ji pouze ze stravy. Jako mastná kyselina se vyskytuje především v tučných mléčných výrobcích - mléku, másle, sýrech - a mase.
Na cestě k mléku v tabletách?
Vzhledem k doposud nejvýraznějšímu známému účinku v ochraně vůči diabetu II. typu a přirozenému výskytu kyseliny trans-palmitolejové se cesta ke klinickým zkouškám zdá být poměrně jednoduchá a rychlá.
Ačkoliv mnozí odborníci na výživu doporučují konzumovat především nízkotučné výrobky, ve světle nových poznatků by možná stálo za to tato doporučení přehodnotit.
Zdroj: Aktuálně.cz, 29. 12. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 22:47