Agris.cz - agrární portál

Kontaminace krmiva pro nosnice dioxinem

29. 12. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Ve dvou partiích krmných směsí pro nosnice firmy Wulfa Mast se sídlem v německém Dinklage byly zjištěny hodnoty dioxinu převyšující povolenou normu. Toto kontaminované krmivo dioxinem nakoupil celkem 21 zemědělský podnik, z toho dva ze spolkové republiky Severní Porýní-Vestfálsko. Prioritně byla v postižených podnicích zadržena vejce, která se tak nedostala do oběhu.

Podle informací Oldenburgische Volkszeitung se pohybovaly naměřené hodnoty s 1,11 a 1,56 nanogramů/kg pouze lehce nad toleranční mezí, která byla stanovena na 0,75 ng/kg. Nyní firma Wulfa Mast společně s úřady pátrá po příčině kontaminace. Jednou z možností je, že se jed dostal do krmné směsi prostřednictvím doplněného živočišného tuku. U dodavatele těchto tuků byla již prokázána zvýšená hladina dioxinu v mastných kyselinách. Do konce týdne by měly být předloženy úřední výsledky.

Společnost Wulfa Mast z tohoto důvodu zastavila produkci krmiv pro nosnice. Případného ohrožení zdraví se není třeba v žádném případě obávat, uklidňoval situaci zástupce příslušného zemského úřadu LAVES. Hodnoty jsou příliš nízké.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 29. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:52