Agris.cz - agrární portál

Výrobci alkoholických nápojů letos očekávají snížení prodeje

29. 12. 2010 | Týden

Největší čeští výrobci alkoholických nápojů očekávají tento rok snížení objemu prodeje. Vizovická likérka Rudolf Jelínek, ústecká likérka Granette nebo jindřichohradecký Fruko-Schulz budou mít podle předběžných odhadů nižší výnosy. Jen Plzeňský Stock počítá se zhruba stejnými výsledky jako loni. Příští rok budou likérky zdražovat.

Důvodem snížení objemu prodeje je zvýšení spotřební daně od letošního 1. ledna, kvůli kterému se velké obchodní řetězce zbožím předzásobily v závěru minulého roku.

Plzeňský Stock plánuje letos hlavně díky úspěšnému listopadu a prosinci zhruba stejný prodej jako loni, kolem 28 milionů litrů. Loňský prodej byl historicky rekordní zejména díky nákupům obchodních řetězců.

Největší český výrobce ovocných destilátů Rudolf Jelínek letos očekává výnosy 375 milionů korun, to je meziročně o 12 procent méně. Zisk dosáhne 26 milionů korun, loni před zdaněním činil 32,18 milionu. Druhému největšímu tuzemskému producentovi lihovin, likérce Granette, klesnou tržby zhruba o 50 milionů korun. V roce 2009 utržila za alkohol včetně spotřební daně asi 899 milionů korun, letos to bude jen 850 milionů. "Zčásti za to může mimořádné předzásobení obchodů kvůli daňovým změnám," uvedl mluvčí likérky Josef Vejlupek.

Vloni Granette prodala asi 7,3 milionu litrů alkoholu. Letošní výsledek nechce mluvčí odhadovat. Výroba totiž pokračuje a smazává ztrátu z počátku roku. Podzim prý byl výrazně lepší a firma dokonce v říjnu najela na dvousměnný provoz.

Firma Fruko-Schulz letos podle odhadů zaznamenala zhruba pětinový meziroční pokles prodeje lihovin. Loni prodala 6,7 milionu litrů alkoholických nápojů. Letošní výroba se tak zřejmě vrátila k roku 2008.

Zvýšení cen plánuje Stock, a to v průměru o pět procent, Granette až o desetinu, Fruko-Schulz o 1,5 procenta. Hlavním důvodem je růst cen lihu a dalších vstupů.


Zdroj: Týden, 29. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 10:58