Agris.cz - agrární portál

Malé vodní toky budou od ledna spravovat LČR a Povodí

30. 12. 2010 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky a jednotlivá Povodí převezmou od ledna správu drobných vodních toků od Zemědělské vodohospodářské správy (ZVHS). Podle generálního ředitele ZVHS Milana Rybky přejde do nástupnických podniků také většina za současných 374 zaměstnanců ZVHS. Záměr, jehož realizaci schválila začátkem listopadu vláda, se nelíbí zemědělským odborům; výhodnější než zrušit by podle nich bylo podnik prodat.

"Naše organizace jako taková nebude propouštět ani jednoho člověka," řekl ČTK Rybka. Téměř 330 lidí tak od 1.ledna bude zaměstnáno v nástupnických státních podnicích. "Státní podniky musí vyhodnotit potřebu těch lidí. Následně si část lidí nechají, část třeba propustí," dodal Rybka. V ZVHS, jejíž sídlo je v Brně, zůstane zaměstnáno jen 45 lidí.

Zbytková organizace bude dále spravovat zhruba 9000 kilometrů hlavních odvodňovacích zařízení a řešit doposud nevypořádané majetkoprávní vztahy. Náklady na její činnost dosáhnou podle dřívějšího vyjádření ministerstva zemědělství maximálně 50 milionů korun ročně. Hlavními přínosy transformace mají být kromě úspory zhruba 360 milionů korun také integrace správy vodních toků v rámci ČR.

Podle předsedy zemědělských odborů Bohumíra Dufka jsou plánované převody zaměstnanců v rozporu s pracovním právem. "Z poslední tripartity jsem požádal ministra (práce Jaromíra) Drábka, aby provedl kontrolu, protože převést ty lidi není možné," řekl Dufek. "Ti lidé jsou nuceni, aby podepisovali dohody," sdělil ČTK. Z finančního hlediska i kvůli zachování správy malých vodních toků a dalších činností na současné úrovni by byla podle Dufka mnohem výhodnější privatizace státní firmy.

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík ČTK řekl, že LČR v rámci přesunu kompetencí od ledna převezmou 116 zaměstnanců ZVHS. "V průběhu prvních měsíců roku 2011 budeme provádět vyhodnocení a optimalizaci správ toků, včetně souvisejících personálních záležitostí," uvedl Boublík. "V případě, že by byli někteří zaměstnanci nadbyteční, budeme postupovat striktně podle zákoníku práce a kolektivní smlouvy," dodal.

Podle mluvčího Povodí Ohře Jana Svejkovského podnik převezme 17 stávajících zaměstnanců ZVHS. "Konkrétní představa, kolik lidí zůstane, zatím není. Pro všechny z nich máme od začátku roku připravená pracovní místa a mzdové prostředky na úrovni jejich letošních platů. Během roku se uvidí, jak dál," dodal.

ZVHS podle dřívějšího vyjádření ministerstva zemědělství spravuje více než 38.000 kilometrů drobných vodních toků. Podle údajů na webových stránkách obhospodařuje také více než 11.000 kilometrů odvodňovacích zařízení, dále mimo jiné i 493 nádrží. Její práci a majetek převezmou státní podniky Lesy České republiky, Povodí Ohře, Povodí Vltavy, Povodí Labe, Povodí Odry a Povodí Moravy.

Podobný model, který má být od Nového roku v Česku, funguje dnes například v Rakousku. Činnost státních podniků není na rozdíl od fungování ZVHS plně závislá na státním rozpočtu, proto likvidace následků případných povodní probíhá ve správě státních podniků rychleji, uvedla v minulosti mluvčí MZe Tereza Dvořáčková.

ZVHS byla ministerstvem zemědělství zřízena v roce 2001. Její činnost navázala na více než třicetiletou činnost Státní meliorační správy.


Zdroj: ČTK, 30. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 15:58