Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –27.12. – 29.12.2010

30. 12. 2010 | Agris

Od ledna výrazně vzrostou poplatky za vyjímání půdy

Od Nového roku výrazně vzrostou poplatky za vyjímání zemědělské půdy z fondu. Několikanásobně dražší než doposud bude zejména vynětí těch nejkvalitnějších půd, které především má novela chránit. V důsledku výstavby ubývá v Česku denně 11 až 16 hektarů zemědělské půdy. "Chceme, aby investoři více zvažovali, zda se jim vyplatí stavět na zelené louce nebo se zajímat například o pozemky brownfields," řekl ČTK Václav Marek z ministerstva životního prostředí.

I v roce 2011 bude vakcinace proti BT

Aby měla očkování proti katarální horečce ovcí, neboli bluetongue (BT) v předchozích letech smysl, je třeba vakcinovat ještě v roce 2011. Tedy minimálně tři roky, aby byly chovy skotu a ovcí vůči této nepříjemné nákaze dostatečně odolné. Jelikož jde o povinnou vakcinaci na celém území ČR, Státní veterinární správa ČR nařízení chovatelům oznamuje formou mimořádných veterinárních opatření“ zveřejněním ve veřejnoprávním médiu, v Českém rozhlase a též na úřední desce Ministerstva zemědělství ČR.

Dobrá nákazová situace - ušetří se v příštím roce

Každým rokem se poněkud mění Metodika kontroly zdraví zvířat. Pro příští rok 2011 bude změna spočívat zejména v úspoře peněz v důsledku stále se lepšící nákazové situace hospodářských i volně žijících zvířat. Některá povinná vyšetření se ruší, u jiných se snižuje četnost. U drůbeže je v reprodukčních chovech kura domácího (slepic) ve vztahu k výskytu salmonel natolik příznivá nákazová situace, že v roce 2011 zde bude vakcinace proti salmonelám pouze dobrovolná.

Sedlčanský Pepa z Polska, Jihlavanka z Vídně. České značky skončily v emigraci

Mochovská zelenina se dováží z Rakouska, sýry Želetava ze Slovenska. Tradiční české produkty se vyrábějí v cizině, firmy se to často snaží ututlat. Auta s okřídleným šípem ve znaku se v Mladé Boleslavi přestávají vyrábět, koncern Volkswagen zabezpečí dovoz levných škodovek z Číny. Dovedete si představit, že si takovouto větu přečtete v novinách? Zatím asi ne. Nedává smysl, aby se něco tak typicky českého dováželo ze zahraničí. Nic takového se v současné době neplánuje a i v budoucnu to nepovažuji za pravděpodobné.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 30. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:05