Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –30.12.2010

31. 12. 2010 | Agris

MfD: Premiér Nečas chce do vlády za Drobila Martina Římana

Premiér Petr Nečas (ODS) by chtěl, aby se novým ministrem životního prostředí stal šéf jeho poradců Martin Říman. Potvrdilo to několik dobře informovaných občanských demokratů, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) rezignoval kvůli korupční aféře na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Podle některých členů ODS Nečas ještě úplně nepohřbil myšlenku, že by se Drobil do vlády vrátil. V takovém případě by se Říman vrátil do role premiérova poradce.

Přibude postřelených ptáků i myslivců, varují myslivci před zákazem olova

Část novely mysliveckého zákona, která myslivcům zakáže lovit vodní ptactvo olověnými broky, vstoupí v platnost s prvním dnem nového roku. Musí je vyměnit za ocelové. Za porušení zákazu bude hrozit pokuta až 30 tisíc korun. Cílem opatření je snížit koncentraci těchto broků ve vodních nádržích a v jejich okolí, protože vodní ptáci mohou jedovaté olovo pojídat s potravou. Myslivci tedy budou muset používat náboje s ocelovými broky, což podle nich způsobí celou řadu problémů.

Slintavka a kulhavka v Jižní Koreji

Ačkoliv Jižní Korea nasadila do boje se slintavkou a kulhavkou na 1 200 kontrolních stanovištích více než 144 000 zaměstnanců, šíří se toto akutní vysoce nakažlivé virové onemocnění sudokopytníků nezadržitelně dál. Téměř v celé severní a severovýchodní části země (provincie Gyeongsang, Gangwon, Gyeonggi) je evidován výskyt této infekční choroby. Veterinární služba činí za tento nepříznivý vývoj nákazové situace kromě jiného zodpovědné také nízké zimní teploty, které snižují nebo úplně limitují účinnost dezinfekčních prostředků.

Mlékomaty v Brně krachují, zájem o ně opadá

Zájem o čerstvé mléko z automatů, které na jaře nadchly Brňany, klesl. Tři už kvůli razantnímu propadu prodeje skončily. Dodavatelé tvrdí, že za to může kampaň, která upozorňovala na zdravotní rizika syrového mléka. Nápad, díky kterému mohou mít lidé denně na stolech zdravou pochoutku za nevelký peníz. A zároveň podpora pro místní zemědělce. Z pochval na adresu z automatů na čerstvé mléko, které se na jaře objevily na několika místech v Brně, se dal ještě před nedávnem sestavit celý seznam.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 31. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 16:45