Agris.cz - agrární portál

MZe dá v příštím roce na mzdy o 15 pct méně než letos

31. 12. 2010 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) v příštím roce v rámci úsporných opatření státního rozpočtu sníží mzdové výdaje o 15 procent. Úspor má být dosaženo hlavně snížením počtu zaměstnanců, ale také snižováním mezd od Nového roku, které však nemá být plošné. Na dotaz ČTK to ve čtvrtek uvedla mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Jak vyplývá z údajů, které úřad ČTK poskytl, celkový objem mzdových výdajů v rezortu klesne o 309 milionů korun. Na platy a ostatní platby za provedenou práci zaměstnanců pražského ústředí ministerstva zemědělství, ale také regionálních pozemkových úřadů a agentur pro zemědělství a venkov má jít v příštím roce 628,6 milionu Kč, kdžy letos to bylo 748,7 milionu.

Počet pracovníků MZe se k 1. lednu 2011 meziročně sníží o 132 na 1924. Jak ČTK řekl již v září náměstek ministra zemědělství Karel Tureček, většina propouštěných zaměstnanců měla dostat výpověď k 1. říjnu. Od té doby jim ze zákona běží dvouměsíční výpovědní lhůta. Zaměstnanci úřadu tak přestanou oficiálně být k Novému roku.

MZe a všechny jeho organizační složky a příspěvkové organizace dostanou na běžné výdaje téměř o 15 procent (o 575 milionů Kč) méně než měly pro letošek. Kapitálové výdaje klesnou o 22,8 procenta (o 140 milionů). Například rozpočet odboru komunikace, který má na starosti i propagaci, na rok 2011 je podle Dvořáčkové snížen o 25 procent oproti roku 2010. Ministerstvo například omezí účast na veletrzích, méně bude také dotovat své informační kampaně.

V příštím roce má také pokračovat modernizace dalších úřadů v gesci ministerstva zemědělství, o níž dlouhodobě ministr Ivan Fuksa mluví. "V tomto období probíhá příprava věcných záměrů v konkrétních institucích, následně proběhne revize legislativy a návrhy na její úpravy," řekla Dvořáčková.

Kromě snižování byrokratické zátěže zemědělců mají být do budoucna také sloučeny některé úřady. Nový Národní úřad pro bezpečnost potravin pod sebe zahrne Státní veterinární správu, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní rostlinolékařskou správu, Českou plemenářskou inspekci, Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, osm státních veterinárních ústavů a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Pozemkové úřady, Pozemkový fond ČR, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a Ústav pro hospodářskou úpravu lesa mají pak být sloučeny v další novou organizaci s názvem Národní pozemkový úřad.


Zdroj: ČTK, 31. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:06