Agris.cz - agrární portál

Ceny potravin rostou, krize nastat nemusí

31. 12. 2010 | E15 on line

Ceny potravin letos rostly a trend se podle ukazatelů udrží i příští rok s tím, jak se budou zmenšovat zásoby a zvyšovat poptávka. Podle indexu cen potravin, který sestavuje Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), vystřelily ceny hlavních ukazatelů – pšenice, kukuřice a rýže - od června do listopadu o 26 procent a dosáhly téměř hodnoty potravinářské krize roku 2008. To má vliv především na chudé země, jako Filipíny, Mexiko, Nigérie či Pákistán, které musejí potraviny dovážet.

Většina plodin se sice obchoduje na domácích trzích, i tam ale vznikají problémy. Ruské zásoby pšenice zasáhla letní sucha a požáry. Indii, kde pětina populace trpí podvýživou, trápí vysoká inflace, která potraviny během roku zdražila o desetinu. Tamní federální vláda už uvolnila pět miliard tun obilí do programu pomoci nejchudším.

Hlavním problémem však není nedostatek potravin nebo nepřízeň počasí – celková sklizeň obilovin bude letos podle FAO třetí největší v historii - ale měnová politika. Vlády ve snaze vyrovnat se s recesí tisknou více peněz, a cena potravin je tak nadhodnocena. To platí zejména v Číně, kde se do oběhu během roku 2010 dostalo o dvacet procent víc peněz.

Podle analýzy deníku New York Times mohou všechny tyto faktory vést k další potravinové krizi, zda k ní ale dojde, závisí na dvou věcech. Zaprvé na uvážlivé politice vlád. Často praktikované omezení exportu je podle listu krátkozraké, protože vyšší zisky od zahraničních klientů by naopak mohly postavit farmáře na nohy.

Druhým faktorem je pak cena ropy, která ovlivňuje náklady na dopravu. Její zdražování vlády často přiměje k investici do biopaliv, která začínají být finančně výhodná, jakmile se ropa přehoupne přes 60 dolarů za barel. Odhad agentury Reuters pro příští rok je 84 dolarů za barel. Investice do biopaliv ale také výrazně ovlivňují trh. Ve Spojených státech tento krok před dvěma lety zvedl ceny kukuřice o 70 procent, což opět nejvíc pocítily nejchudší země.


Zdroj: E15 on line, 31. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 14:52