Agris.cz - agrární portál

Na jihu Čech funguje 13 mlékomatů, měl jich být dvojnásobek

4. 1. 2011 | ČTK

Počet automatů na čerstvé mléko se na jihu Čech ustálil na 13. Původně se přitom předpokládalo, že by jich v regionu mohlo fungovat až 30. Loni v létě si lidé mohli čerstvé mléko koupit ještě v 15 mlékomatech. Byl to nejvyšší počet od roku 2009, kdy se v regionu začaly objevovat první. ČTK to řekla vedoucí odboru veterinární hygieny krajské veterinární správy Eva Cipínová.

Kraj zřizování mlékomatů podporoval speciálním grantovým programem. Zemědělci o něj ale neměli zájem. Poptávka po čerstvém mléce začala postupně klesat a některým farmářům se provoz automatů přestal vyplácet, a tak je zrušili. Odbyt mléka se začal snižovat loni po vystoupení hlavního hygienika Michaela Víta, v němž upozorňoval na to, že je třeba mléko z automatů převařit. Zákazníci o tom ale věděli, tato informace je zveřejněna na všech automatech. "Druhý den po odvysílání reportáže s hlavním hygienikem nám klesl prodej ze 400 litrů na polovinu," řekl ČTK ředitel zemědělského družstva Hospříz na Jindřichohradecku Karel Šámal. Odbyt podle něj klesal pokaždé, když se o mléku z automatů psalo v novinách.

Podle Cipínové ale provozovatelé mlékomatů v regionu dodržují všechny hygienické předpisy. Při kontrolách nebyly podle ní zjištěny žádné závažné nedostatky.

Farma Hospříz zřídila první automat v kraji v Jindřichově Hradci, jednu dobu provozovala dokonce dva. Druhý automat měla ale v provozu jen dva měsíce. Do prvního přestali mléko dodávat před dvěma měsíci. "Prodali jsme 50 až 70 litrů denně, a to se nám ekonomicky nevyplatilo. Na provoz automatu jsme dopláceli," podotkl Šámal. Nyní čerstvé mléko prodávají přímo na farmě. Denně si lidé koupí zhruba 100 litrů.

Hospřízská farma získala povolení na provozování automatu v srpnu 2009. Poslední automat na mléko získal povolení o rok později, funguje v Lišově u Českých Budějovic. V celé zemi je podle údajů Státní veterinární správy 176 mlékomatů, nejvíce jich je ve Zlínském kraji, a to 28.


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:43